Renata Tarragó Fàbregas

Guitarrista, professora de música

  • Naixement:1927, Barcelona, Barcelonès
  • Defunció:02/08/2005, Mataró, Maresme
  • Condició:Artesana artista: música; Activitat lliberal: pedagoga
  • Entitat/s:Conservatori Municipal de Música de Barcelona
  • Relacions familiars:

    Filla de Graciano Tarragó, guitarrista i compositor.

Biografia

Renata Tarragó es va formar al Conservatori del Liceu i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. El seu pare va ser per descomptat el seu millor mestre. La primera aparició pública la feu als 14 anys. Va formar part de l'Associació de Música de Cambra Ibèrica. La seva guitarra se sentí arreu de l'estat espanyol gràcies als recitals que donà i a la difusió radiofònica.

La seva tasca ha sigut clau per la recuperació del repertori per a viola de mà i guitarra barroca, música que ha estat molt oblidada durant decennis i que tot just a mitjans dels segle XX començà a ser recuperada per alguns músics. Va ser intèrpret també de llaüt i de viola de mà. Va acompanyar a Victòria dels Àngels i a Conxita Badia, amb qui va gravar cançons dels Renaixement espanyol, i també va col·laborar amb els concerts de música antiga d’«Ars Musicae». El seu repertori incloïa des de Milán, Mudarra i Narvàez (autors representatius del màxim esplendor de la música per corda polsada castellana i catalana del Renaixement i Barroc) fins a Sor i Moreno Torroba, entre altres.

Fora, però, d’encasellar-se en un únic estil musical, Renata Tarragó va ser, per exemple, una fabulosa intèrpret de la música de Falla: al 1948 va enregistrar a Londres, per la BBC, La Vida Breve. Gràcies als seus mèrits i a la defensa de la música pròpia, al 1962 va representar Espanya a l’International Guitar Congress de Tòquio.

Va estar, així mateix, professora del Conservatori de Música des del 1944, alhora que desenvolupà una carrera concertística, també a l’estranger.

Fonts bibliogràfiques i documentals

Gran Enciclopèdia de la Música (2003). Barcelona: Enciclopèdia Catalana, vol. 8.

Casares, Emilio (dir. y ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE.

Sanmartí Esteban, Clara (2006). «Intèrprets de música». En: Godayol, Pilar (ed.). Catalanes del XX. Vic: Eumo Editorial.

Font:

http://gracianotarragoguitarrista.blogspot.com/2008/03/disco-de-renata-tarrag.html [Consulta:24/02/2004].

Font:

http://gracianotarragoguitarrista.blogspot.com/2008/03/disco-de-renata-tarrag.html [Consulta:24/02/2004].

Autoria de la fitxa: Clara Sanmartí Esteban