Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Aurita González González

Identificació:Religiosa, compromesa socialment
Data de naixement:1926
Data de defunció:2003
Nascuda a:(Alba de Tormes)
Salamanca
Lloc de defunció:Elda
Vinalopó Mitjà
Llocs de vinculació:Petrer
Elda
Condició Socio-Econòmica:
  • Religiosa
  • Obrera
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:

Integrant de l’Institut de Missioneres Seculars, va defensar el compromís social de l’església i el va portar a la pràctica amb la seua vida. Després de viure un temps a Salamanca i a Andalusia (a Bailén i a la Serra del Segura), va arribar a Petrer el 1966. A diferència d’altres religioses, va escollir viure com la classe obrera i va treballar en una fàbrica de guants de golf d’Elda i després a Sant Vicent del Raspeig. Fou enllaç sindical del sindicat vertical durant la dictadura franquista, integrant de l’HOAC i més s’afilià a USO i CCOO. També va decidir viure en un barri popular d’Elda, La Tafalera, des d’on impulsà, amb altres veïns i veïnes, l’Associació de Veïns, la primera de la província, creada el 1972. Va col·laborar amb un despatx laboralista. Va participar activament en el Moviment Assembleari de 1977, un important moviment vaguístic del calcer que afectà diverses poblacions de les comarques del Vinalopó. Es va traslladar després al barri de San Francisco de Sales d’Elda, on formà part de les comunitats cristianes de la parròquia. Va participar en tot tipus d’activitats de solidaritat amb els pobres, la població gitana, la prevensió de la drogaddicció, Alcohòlics Rehabilitats, immigrants, saharauis, en la Plataforma del 0,7%, etc., fins que va morir el 2003.

Obra:
Fonts orals:

Entrevista a Aurita González, Elda, 4-III-1996.

Entrevista a Pepi Zamora, Elda, 29-I-1996.

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Martínez Villaescusa, Carmen; Martínez Navarro, Paco (2006). «Aurita González, semblanza de una mujer admirable». En: Festa 2006. Petrer, p. 117-119.

Moreno Seco, Mónica (1998). La quiebra de la unidad. Nacional-catolicismo y Vaticano II en la diócesis de Orihuela-Alicante, 1939-1975. Alicante: Instituto de Cultura “Juan Gil-Albert”- Generalitat Valenciana.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Cristianisme
Vinculada a les entitats:
  • Institut de Missioneres Seculars
  • Germandat Obrera d'Acció Catòlica (HOAC)
  • Unió Sindical Obrera (USO)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Mónica Moreno Seco
Darrera modificació:2010-10-02 19:22:42