Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

María Vicenta Silvestra Villén del Rey (María Villén)

Identificació:Pedagoga, directora d'Escola Normal
Data de naixement:desembre de 1871
Data de defunció:novembre de 1961
Relacions familiars:Filla de León Villén, natural de Ojos Negros, provincia de Terol i d'Elisa del Rey, natural de Madrid.
Nascuda a:Burgos
Lloc de defunció:València
Llocs de vinculació:Madrid
València
San Cristóbal de la Laguna
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    mestra
  • Activitat_Lliberal
    pedagoga
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
  • Presa
Biografia:

María Vicenta Silvestre Villén del Rey (María Villén) va nàixer a Burgos el 1871. Va estudiar magisteri i fou professora a les Escoles Normals d’Àvila, Segòvia, Madrid, La Laguna (Canàries) –on desenvolupà el càrrec de secretària-, Jaén, Còrdova i Lugo, i es traslladà el 1923 com a professora numerària de matemàtiques a l’Escola Normal de mestres de la ciutat de València.

Quan es proclama la República és nomenada directora de l’Escola Normal del magisteri primari de València, des del 21 d’abril fins a la fussió de les Normals de Mestres el novembre de 1931. Torna a ser directora des de l’1 de desembre de 1932 fins al 15 de març de 1934, quan cessa en el càrrec per ordre ministerial de 8 de març de 1934. Després, per concurs obligatori de trasllat i ordre ministerial de 19 de setembre de 1934, és traslladada a Melilla, per haver sigut nomenada professora de matemàtiques de l’Escola Normal del Magisteri primari, fins a l’abril de 1936.

Després del triomf del Front Popular torna a València i, per ordre ministerial de 18 d’agost de 1936 i d’acord amb el que establia el decret de 31 de juliol i ordre de 14 d’agost, és confirmada com a directora de l’Escola Normal, i pren possessió el 20 d’agost de 1936. Ocuparia aquest càrrec fins al 1939.

Com a directora de la Normal, forma part com a membre del Patronat escolar dels establiments dependents de la Diputació provincial.

D’ideologia d’esquerres, el 21 d’abril la suspenen provisionalment d’ocupació i sou.

Estigué en un camp de concentració en el nord d’Àfrica.

Tornà, però, aviat a Espanya i a València viuria limitadíssima econòmicament, i rebé ajuda de les seues antigues alumnes fins que va morir, en aquesta ciutat a la què estigué tan vinculada, el 8 de novembre de 1961.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Arxiu Universitat de València (A.U.V.), Arxiu General, caixes n. 1388/58.
Fonts iconogràfiques:

Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les entitats:
  • Patronat Escolar de la Diputació Provincial de València
  • Escola Normal de València
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Yolanda Blasco Gil
Darrera modificació:2010-10-11 19:00:22