Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

María Egual Miguel (Ana Maria Josepa Dorotea Egual i Miguel, Marquesa de Castellfort)

Identificació:Poetessa
Data de naixement:febrer de 1655
Data de defunció:abril de 1735
Relacions familiars:Muller de Crisóstomo Peris. Marquesa de Castellfort.
Nascuda a:Castelló de la Plana
Plana Alta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:Castelló de la Plana
València
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    marquesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Maria Egual va passar la seua joventut a Castelló de la Plana i, ja de casada amb Crisóstomo Peris (marqués de Xínquer primer i de Castellfort després), va mantenir una Acadèmia Literària a sa casa de València. Va escriure poesia, teatre i narrativa i abans de morir ho va manar cremar tot. Dels tres volums que es conservaven el 1749 (MAS, 2009, p. 383), només ens n’ha aplegat un. La seua literatura és d’un estil barroc tardà i constitueix un exemple d'epigonisme. Va conrear diversos models poètics, paradramàtics -com els col·loquis- i clarament teatrals -com una Loa i algunes comèdies de caire mitològic- i també una novel·la d’inspiració cortesana.

La seva producció poètica (MaS & Vellón, 2007, pp. 57-172) representa un testimoni de la vida de l’artista, on vesa opinions sobre l’escriptura lírica i on intenta, a la manera barroca, d’impactar en el lector amb extremades mostres d’enginy i gran varietat estròfica. L’ornamentació cobra, per tant, molta importància i l’acumulació de recursos retòrics mostra la necessitat de reafirmar un model preexistent basat en la complexitat formal. És així, també, com el desplegament d’habilitats lingüístiques es conjumina amb un suport d’imatges topicalitzades, que troben en la potència afectiva un àmbit de vitalisme que vincula vida i poesia.

Obra:

Novel·la:

El esclavo de su dama.

 

Teatre:

Los prodigios de Tesalia

Triunfos de amor en el aire.

 

Poesia:

Coloquio entre Nise y Laura.- Relación de muger.- "En el templo de Diana".- Relación de muger "Invicto Exeo, pues quienes".- Jácara al nacimiento con variedad de tonos.- Letra para duo, a lo divino.- Letra a lo divino.- A los últimos alientos de la vida. Romançe .-El -tutor manifiesta sus travaxos... .-Romançe de lo que es el hombre y su vida.- Al sacrílego robo en el Convento de S. Domingo....-Al mismo assunto, temiendo el castigo....- Décima a la Inmaculada.- De un ruyseñor que seguro cantava.-Letras a una imagen de santa Bárbara.- Soneto en respuesta de uno que hizieren al autor.- Letras al Nacimiento.- A una señora que estava en un jardín....- A una amiga responde otra con la déçima siguiente.-Una persona que se quexa del tiempo que alcanza.- Un retrato burlesco.- Responde el autor....-Soneto acróstico en consonantes y forzados.-Responde el autor con los tres sonetos.- "Ycaro yo seré, que aunque no igala".-"Con atención repao el gusto y gala".- "El tiempo ..... en veloz carrera”.- Expresa el autor el sentimiento....- Canción al mesmo assunto.-Liras "En esta triste ausencia".-A una persona que andava…-A un açidente que le dio a su señora.-A una señora que guió una flor de xazmín.-Píntase la noche.-Bayle de los trages.-Coloquio de Dn Juan y Lizardo.-Relaçión de hombre. "Digo, pues, Dn Juan,".-Relaçión de hombre. "En ese hermoso viril".-Romance ... a una alma al salir deste mundo.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Biblioteca Nacional de Madrid, ms. 22034.
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Mas i Usó, Pascual; Vellón Lahoz, Xavier (1997). La literatura barroca en Castellón. María Egual: (1655-1735). Obra Completa. Castelló: Sociedad Castellonense de Cultura.

Mas i Usó, Pascual (1999). Academias literarias valencianas del Barroco. Descripcción y diccionario de poetas. Edition Reichenberger, Kassel, p. 379-400.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Barroc
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Pasqual Mas i Usó
Darrera modificació:2010-10-01 13:24:38