Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Magdalena Marzal Soriano

Identificació:Mestra
Data de naixement:novembre de 1912
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:Regne Unit
Llocs de vinculació:València
Rússia
Anglaterra
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    mestra
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Nascuda a València, estudià batxillerat a l’Institut Lluís Vives de la capital i es matriculà en la Normal de València, on ingressarà i formarà part de la primera promoció del Pla Professional. Va tenir com a professores a Carmen García de Castro, María Villén, Concepción Tarazaga i Angelina Carnicer. Les pràctiques les faria a l'escola de pàrvuls del carrer Sagunt de València on continuaria una vegada finalitzats els estudis.

Destinada quatre mesos a La Pobla de Vallbona ,en gener del 1936 torna com agregada a la inspecció a treballar a l'escola de pàrvuls del carrer Sagunt, des d'on es traslladarà en setembre de 1936 a la graduada "Casa de la Infancia Giner de los Rios" (antic Asilo de San Eugenio), per la substitució dels religiosos per personal docent en els establiments depenents de la Diputació de València. Allí treballarà sota la direcció de la seua companya de curs Guillermina Medrano.

Una vegada finalitzada la carrera de Magisteri s’havia afiliat a la FETE -UGT (1935) i al Partit Comunista, on ocuparà càrrecs de responsabilitat. Havia treballat de manera molt activa en les tasques de propaganda electoral a favor del Front Popular en la campanya de febrer del 1936. Junt a les seues companyes de promoció, Enriqueta Agut i Guillermina Medrano, fou una de les dones amb més presència en mítings i actes públics de caràcter electoral.

Fou membre de l'Aliança d'Intel·lectuals per a la defensa de la Cultura a València, on exerciria el càrrec de tresorera. Va pertànyer també a Socors Roig Internacional.

Durant el conflicte bèl·lic, es traslladarà a Rússia al front d'una colònia de nens evacuats. La seua absència d’Espanya provocarà que siga depurada per la comissió corresponent amb la separació definitiva del magisteri, segons l'article 171, per abandó del lloc de treball.

De Rússia es traslladaria, exiliada, a Anglaterra. Per tal de tramitar la seva readmissió es desplaçaria a Espanya, fet que va ocórrer i que faria que s’instal·lara ací, encara que una vegada jubilada es traslladarà de nou a Anglaterra on es produiria la seua mort.      

Obra:
Fonts orals:Testimoni de Guillermina Medrano (1999).
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Archivo General de la Administración, Expedient de depuració. Lligall 406, 27.
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
Vinculada a les entitats:
  • Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT)
  • Aliança d'Intel•lectuals per la Defensa de la Cultura. Secció de València de l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes per a la Defensa de la Cultura
  • Partit Comunista d’Espanya (PCE)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Carme Agulló Díaz
Darrera modificació:2010-10-04 11:31:52