Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Pilar Soler Miquel

Identificació:Activista política, obrera
Data de naixement:1914
Data de defunció:2006
Nascuda a:Bunyol
Foia de Bunyol
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:Madrid
França
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Pilar Soler Miquel va néixer a Bunyol (València) el 1914, de mare soltera i del periodista i diputat blasquista Félix Azzati. Pilar, des de la seva joventut es va implicar en la política, va ingressar en el Partit Comunista i va ser una de les fundadores a València, al costat de Manuela Ballester i Agustina Sánchez, de l'Agrupació Dones Antifeixistes. Va defensar la Segona República amb una activitat frenètica durant els anys de la guerra. Va ser detinguda a València al costat de la seva mare Ángeles Soler Miquel, al maig de 1939 . Va passar per la Presó Provincial de Dones de València i per la Presó Convent de Santa Clara. Va donar a llum en la presó la seva filla en unes condicions infrahumanes. El 1944 va sortir de presó i es va reintegrar en la resistència, però fou detinguda novament i brutalment torturada en l'interrogatori. Va aconseguir passar a la clandestinitat i a Madrid formava part de l’estructura del Partit Comunista en l'interior. Buscada per la policia, es va exiliar a França on va romandre prop de trenta anys amb una identitat falsa. Va tornar a València el 1971 on va contactar amb el PCE. A mitjans els anys setanta militava activament en el Moviment Democràtic de Dones valencià. El 1979 formava part del Comitè Central del Partit Comunista del País Valencià. Va morir al juny de 2006.

  Obra:
  Fonts orals:

   

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Dades facilitades per la periodista Emilia Bolinches.
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Aguado, Ana (1996). «Las mujeres valencianas en la guerra civil (1936-1939)». En: García, Manuel (ed.) Homenatge a Manuela Ballester. València, Direcció General de la Dona- Generalitat Valenciana, p. 23-35.

   

  Aguado, Ana; Molina, Pilar (2000). El siglo XX en femenino, ellas piden la voz y la palabra. Vídeo. València: Institut Universitari d´Estudis de la Dona, Universitat de València.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Socialisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Partit Comunista d’Espanya (PCE)
  • Agrupació de Dones Antifeixistes
  • Moviment Democràtic de Dones
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
  Darrera modificació:2010-09-24 19:37:20