Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

María Cora Muñoz Raga (Cora Raga)

Identificació:Artista mezzosoprano, música
Data de naixement:gener de 1893
Data de defunció:1980
Nascuda a:Vilamarxant
Camp de Túria
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:País Valencià
Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Nascuda a Vilamarxant (València) el 1893, va morir a Barcelona el 1980. Va estudiar a Milà i va ser una de les mezzosopranos espanyoles més famoses en la dècada dels anys vint i trenta, dotada d’una gran capacitat interpretativa i d'un ampli registre de veu.


  Va realitzar el seu debut en el teatre Fuencarral de Madrid el 1923 amb l’òpera Aida, i un dels seus majors èxits va ser la interpretació de la Beltrana en la sarsuela Doña Francisquita, estrenada al teatre Apolo de Madrid el 17 d’octubre de 1923. També va ser la primera cantant que va interpretar l’himne regional de València.


  En l’any 1936 triomfava a València i contínuament participava en festivals benèfics. En el periòdic de la CNT, Fragua Social, l'11 de setembre de 1936, es recollia la notícia d’un espectacle en benefici de les milícies, amb la participació de l'eminent tiple Cora Raga, que era el seu nom artístic. Un any després, en benefici de la Creu Roja, va interpretar La Dolorosa en el teatre Apolo de Madrid. Durant 1938 va interpretar un repertori de les millors sarsueles per a Ajuda al Combatent, així com un festival procampanya d’hivern, al teatre Lírico de València.


  En la seva carrera va recórrer pràcticament tots els teatres espanyols, arribant amb gran èxit en els escenaris dels teatres Apolo, Calderón, Victoria i el teatre de la Zarzuela de Madrid. En la Guerra Civil va actuar amb la Compañía de Arte Lírico Español. En 1940 es va traslladar a Barcelona. Ja no va tornar a cantar, però tocant el piano, va continuar la seva estreta relació amb la música.
  Obra:
  Fonts orals:


  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:


  Font: http://www.zarzuela.net/gallery/galfile/gal007.htm [Consulta: 23/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:Escrivá, Cristina (2007). La paz es nuestra. 30 Mujeres de un infinito. València: L´Eixam Edicions, p. 127-130.
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
  • Republicanisme
  Vinculada a les entitats:
  • Companyia Teatro Lírico Español
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
  Darrera modificació:2010-09-20 17:51:57