Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Isabel Mesa Delgado (Carmen Delgado Palomares, Carmen Mesa)

Identificació:Obrera sindicalista, anarquista
Data de naixement:desembre de 1913
Data de defunció:febrer de 2002
Nascuda a:(Ronda)
Màlaga
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:Màlaga
Ceuta
València
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
  cosidora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Va nàixer a Ronda el 30 de desembre de 1913, en una  família obrera de tradició anarquista. Als 11 anys va començar a treballar de cosidora i als 14 es traslladà a Ceuta, on es va afiliar al Sindicat d’Activitats Diverses de la Federació Local de Ceuta de la CNT. Va tenir el carnet núm. 1 de dones treballadores del Gremi de l’Agulla.


  A Ceuta i Tetuan va triomfar l’alçament franquista el mateix 16 de juliol de 1936. La repressió va ser fortíssima i va haver molts afusellaments. Carmen va poder escapar cap a Marbella en una barca de pescadors, en la qual anaven 12 homes i ella.


  El 1937 arriba a València per a fer un curs d’infermera, i treballa després a aquesta ciutat i a Gandia. Va participar en el congrés de constitució de la Federació Nacional de Mujeres Libres, i arribà a ser la secretària de l’agrupació local de València.


  Els darrers dies de la guerra, en març de 1939, fuig cap al port d’Alacant. Com no arribaren els vaixells en ajuda dels republicans, torna a fugir cap a Almeria a peu.  Amb un nom fals inicia la lluita antifranquista. A Màlaga l’any 1941 crea junt altres companys el periòdic clandestí El Faro de Málaga. Descoberta per la policia, Carmen és processada en rebel·lia i condemnada a dues penes de mort.


  De tornada a València, l’any 1942 promou la creació del col·lectiu Unió de Dones Demòcrates, organització clandestina dedicada a ajudar els presos i altres activitats polítiques. L’any 1956 és detinguda i durant vuit dies és torturada a comissaria.


  Durant la transició va col·laborar en la formació de col·lectius llibertaris com Libre Estudio, la Federació de Pensionistes de la CNT, Radio Klara i l’Ateneu Llibertari «Al Margen». Va ser membre de Mujeres Libres i de la  Fundación Salvador Seguí.


  Va morir a València en febrer del 2002.

  Obra:
  Fonts orals:

   

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://www.uv.es/~dones/temasinteres/doneslliures/isabelmesa.htm [Consulta:23/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:Institut d´Estudis de la Dona de la Universitat de València. Mujeres del 36, exposició. Coordinada per Mary Nash, amb biografies realitzades per Ana Aguado i Pilar Molina. (València, 21 al 31 de març, 2001).
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
  • Dones Lliures
  • Unión de Mujeres Demócratas (UMD)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
  Darrera modificació:2010-09-19 01:09:30