Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Josefa María Larraga

Identificació:Pintora
Data de naixement:1700
Data de defunció:1728 (circa)
Relacions familiars:Filla del pintor Apolinar Larraga.
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  pintora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Josefa María era filla d'Apolinar Larraga, un pintor autodidacta que va aconseguir certa fama a la ciutat de València per les seues obres de temàtica religiosa. Son pare va ser també el seu mestre i, a pesar que Josefa María patia des del seu naixement una deformitat en ambdues mans, va practicar la pintura i la miniatura. En aquestes activitats va destacar pel  domini del dibuix i per la utilització del color.


  Eren els temps en els quals es començaven a obrir per a les dones algunes possibilitats artístiques en la pintura, sobretot en la pintura de retrats, una temàtica més propera a les atribucions femenines en els espais privats. Ella es va especialitzar, igual que el seu pare, en la pintura religiosa i també en els temes històrics que plasmava en llenços menuts.


  Entre les obres seues que s'han conservat destaca el Reliquiario de Jesús, que està exposat en el convent de Sant Doménec de València.


  En la biografia de Josefa María destaca també el fet que va regentar una acadèmia de pintura per a dones, la qual cosa la situa entre les pioneres en l'ensenyança d'aquest art entre la població femenina.


  Juan Agustín Cean Bermúdez la cita en el Diccionario Historico [sic] de los mas [sic] ilustres profesores de las Bellas Artes en España, obra escrita el 1800 i on s'arreplega el seu nom tant per tenir la seua obra al convent de sant Domènec, com per formar part dels “il·luminadors o pintors de miniatures” més importants del segle XVIII.   

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Cean Bermúdez, Juan Agustín (1800). Diccionario Historico [sic] de los mas [sic] ilustres profesores de las Bellas Artes en España. Madrid: Imprenta de la viuda de Ibarra, p. 103 i 255.

  Martínez, Cándida; Pastor, Reyna; De la Pascua, Mª José; Tavera, Susana (Dir.) (2000). Mujeres en la Historia de España. Enciclopedia biográfica. Barcelona: Planeta, p. 303-304.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Llum Sanfeliu Gimeno
  Darrera modificació:2010-10-02 20:51:37