Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Gertrudis de la Santíssima Trinitat Navarro de Alzamora Cabrera

Identificació:Abadessa de Cocentaina
Data de naixement:maig de 1660
Data de defunció:juny de 1734
Relacions familiars:Filla d'Andreu Navarro d'Alzamora i d'Àngela Cabrera.
Esposa de Francisco González.
Nascuda a:Elx
Baix Vinalopó
Lloc de defunció:Elx
Baix Vinalopó
Llocs de vinculació:Crevillent
Sisante
Cocentaina
Condició Socio-Econòmica:
  • Religiosa
    abadessa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Desena i darrera filla del matrimoni dels seus pares, va ser casada molt jove, el 8 de febrer de 1677, amb Francisco González, escrivà de professió, i es traslladà amb el seu marit a Crevillent, on aquest havia obtingut una escrivania. La parella va viure en castedat fins a l'ingrés d'ella en el convent de la Mare de Déu del Miracle de Crevillent, i el d'ell en el convent dels franciscans descalços d'Elx, on va viure molt anys.

Gertrudis va ingressar com a clarissa als 26 anys en el convent de Cocentaina, el 6 de setembre de 1686. Va ser mestra de novícies durant dotze anys i després fou abadessa durant setze anys, fins que va ser enviada a la fundació de Sisante (Conca), on un grup de beates volia professar com a clarisses descalces. Retornà al seu convent el 27 de juliol de 1727, i fou rebuda amb grans demostracions d'estimació. Morí amb fama de santedat el 3 de juny de 1734. Inhumat el seu cadàver, el 2 de juliol de 1763 es va trobar incorrupte el cos, que fou col·locat entre el cor i l'església del seu convent.

Els confessors de Gertrudis foren constants a fer-la escriure i diligents en la conservació dels seus escrits. Aquests foren el rector de Crevillent i més tard canonge-ardiaca d'Oriola, Joan Viudes; el bisbe de València, P. Antoni Cardona; i, finalment, el pare provincial i definidor provincial dels franciscans, P. Pedro Polo.

Obra:

Els seus manuscrits sumen onze llibres, que custodiava el pare general dels franciscans en el seu arxiu. També es conserva una relació escrita pel seu espòs de la seva experiència de nou anys de convivència matrimonial, a l'Arxiu dels franciscans descalços de València.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Fray Austín Arques Jover, Noticia de la vida de la Venerable sor Gertrudis de la Santísima Trinidad, dins Papeples para la historia de la Villa y Convento de Elche (Arxiu Històric Municipal d'Elx).
Fonts iconogràfiques:


Fonts bibliogràfiques:

Rico García, Manuel (1987). Ensayo biográfico bibliográfico de escritores de Alicante y su provincia. Alicante: Instituto Juan Gil-Albert.

Triviño, María Victoria (1992). Escritoras clarisas españolas. Antología. Madrid: Biblioteca de Autores Cristianos.

Vinculada a les entitats:
  • Orde de Santa Clara. Coletines (OSC Col.)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Mercè Gras Casanovas
Darrera modificació:2010-09-20 21:31:31