Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Isabel de Josa (Isabel d'Orrit)

Identificació:Humanista, protectora d'Ignasi de Loiola
Data de naixement:s. xvi
Data de defunció:1570
Relacions familiars:Casada amb Guillem Ramon de Josa de Cardona. El seu fill, Guillem de Josa, es casa amb Helena de Cardona, filla del bisbe de Barcelona, Joan de Cardona i néta del primer duc de Cardona, Joan Ramon Folch.
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Itàlia
Llocs de vinculació:Barcelona
Roma
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    senyora
Condició Jurídico Etnica:
  • Vídua
Biografia:

Isabel d'Orrit neix a Barcelona i es casa l'any 1535 amb Guillem Ramon de Josa de Cardona, de qui envidua l'any 1539. L'any 1534 tenim notícia que va intentar ser la preceptora de la infanta Maria a la cort però que no ho va aconseguir. Era humanista. Parlava i escrivia el llatí i coneixia la filosofia escolàstica, sobretot la de Duns Scot. Va fer dues aparicions públiques conegudes, una a la Catedral de Barcelona i l'altra a Roma, davant dels cardenals, sobre la filosofia de Duns Scot. Va ser considerada una dona de gran reputació i ciència. Pertanyia a la Confraria de la Sang que es reunia regularment a casa seva. Va pertànyer al cercle de dames protectores de sant Ignasi de Loiola, a Barcelona, i va ser una de les que li va pagar els estudis a París. Juntament amb Isabel Roser, l'any 1942 va marxar cap a Roma per formar part de la nova Companyia femenina de Jesús. L’única carta que es conserva, l’escriu a Ignasi abans de la partida cap a Roma i ja signa sor Isabel. Després ja no es conserva cap document del nou projecte on ella aparegui, per això suposem que ja no va arribar a formar part de la nova comunitat. En algun document posterior apareix com a senyora Isabel i no com a sor Isabel. L’any 1545 encara era a Roma, on possiblement es va quedar a viure i va morir pels volts de l'any 1570.

Obra:Carta a Ignasi de Loiola, a Roma, des de Barcelona [1542] a Epistolae Mixtae ex variis Europae locis ab anno 1537 as 1556 scriptae (5 vols) (1898-1901), Madrid, vol. 1, pàg. 125.
 


Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:Rahner, Hugo [1964]. Ignace de Loyole et la femme de son temps. La correspondance femenine. París: Desclée de Brouwer, 2 vols.

Lop Sebastià, Miquel (2005). Records ignasians a Barcelona, Barcelona: Cristianisme i Justícia.

Epistolae Mixtae ex variis Europae locis ab anno 1537 as 1556 scriptae (5 vols.) (1898-1901), Madrid, vol. 1, pàg. 125.


Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Humanisme
Vinculada a les entitats:
  • Cercle de dames protectores de Sant Ignasi
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Laia de Ahumada Batlle
Darrera modificació:2010-10-02 20:38:02