Diccionari biogrÓfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogrÓfica:

└ngela Benet TolsÓ de Ripoll

Identificaciˇ:Noble
Data de naixement:1476 (circa)
Data de defunciˇ:1538
Relacions familiars:El seu pare fou Joan TolsÓ de Ripoll. La seva mare, Beatriu Ros. La casen amb Ramon de Bo´l, i en segones noces es casa amb Gastˇ de Montcada.
Nascuda a:ValŔncia
Lloc de defunciˇ:Ser˛s
SegriÓ
Llocs de vinculaciˇ:Gandia
Condiciˇ Socio-Econ˛mica:
 • PropietÓria
 • Noble
  senyora
Condiciˇ JurÝdico Etnica:
  Biografia:

  Neix a ValŔncia cap al 1476, filla de Joan TolsÓ de Ripoll, senyor de Beniarjˇ, Pardines i l'heretat de Vernissa, i de Beatriu Ros. El 1489, mort el seu pare, es converteix en hereva de les seves propietats; Beatriu Ús nomenada tutora i curadora d'└ngela i usufructuÓria i administradora dels seus bÚns.

  El setembre de 1490 Beatriu firma, d'amagat seu, els capÝtols matrimonials entre la noia, de 14 anys acabats de fer, i Ramon de Bo´l, que en tÚ 10 o 11. Del matrimoni es deriva un procÚs de divorci en el qual compareixen nombrosos testimonis que ens faciliten molts detalls de la vida d'└ngela.

  Un any mÚs tard se celebren els esponsalicis a Beniarjˇ. Els testimonis de la part dels Bo´l mostren una └ngela predisposada i contenta amb els regals que rep. Els testimonis de la part d'└ngela reiteren la seva negativa tossuda i afirmen que consentÝ al matrimoni enganyada per la seva mare. └ngela i Ramon no viuen junts per˛ es visiten sovint. └ngela es mostra amorosa amb ell, segons alguns, o el rebutja amb fÓstic segons altres. El 1497, complerts els 16 anys de Ramon, └ngela presenta demanda de divorci a la c˙ria eclesiÓstica de ValŔncia. El procÚs dirimirÓ si el matrimoni Ús vÓlid: si els contraents hi donaren llur consentiment i si es consumÓ o no. Mentrestant └ngela, que havia estat reclosa, Ús raptada pels homes dels Bo´l per tal de consumar, per forša, el matrimoni. El 1498 se sentencia a favor d'└ngela, per˛ els Bo´l apelĚlen al papa Alexandre VI.

  Un any desprÚs,  Gastˇ de Montcada, marit d'└ngela, actua com a procurador seu a la c˙ria papal, que el 1500 sentencia de nou a favor d'ella. No sabem dĺon provÚ Gastˇ de Montcada, Ús possible que fos clergue a Tortosa, on el seu oncle ľGuillem Ramon de Montcada- era prior i que aix˛ li facilitÚs contactes amb la justÝcia eclesiÓstica, fet que el podria fer coincidir amb └ngela, immersa de ple en el procÚs de divorci. La documentaciˇ mostra a Gastˇ, └ngela i Beatriu actuant a vegades junts i a vegades separats, en la defensa i consolidaciˇ del patrimoni TolsÓ: per no perdre les antigues possessions de Beniarjˇ i Pardines i per assegurar-se la baronia recent adquirida de Palma i Ador. El 1508 mor Beatriu.

  Gastˇ i └ngela tenen, com a mÝnim, tres fills. Viuen principalment a ValŔncia, en una casa coneguda pel seu ambient cortesÓ i on tambÚ creix l'escriptor Crist˛for Despuig. El 1516 enviuda i es converteix en usufructuÓria dels bÚns del seu marit i tutora del seu fill Joan, l'hereu. Des de llavors └ngela actua com a decidida senyora de les seves propietats: s'enfronta als seus cosins que li reclamen els llocs de Beniarjˇ i Pardines; denuncia els habitants de Gandia que van atacar els seus vassalls sarra´ns i el seu trapig de Pardines; i el 1525 inicia una causa contra els agermanats, que el 1521 li saquejaren el castell de Beniarjˇ i li robaren les pertinences a Gandia, on s'havia refugiat. El 1524 dicta testament, fa hereu universal el seu fill Joan i demana ser enterrada a la capella dels Montcada del Monestir del Remei de ValŔncia, al costat de Gastˇ i del seu fill Pere. Mor el 1538 a Ser˛s, a la casa dels Montcada, on vivia amb el seu fill Joan i la seva nora Anna de Cardona, pares del primer comte d'Aitona.

  └ngela, com a filla i hereva, acata fins a cert punt la voluntat de la seva mare, que actua probablement per mantenir el projecte patrimonial que van dissenyar amb Joan de TolsÓ, i n'aprŔn. Com a senyora i vÝdua actua fermament. EsdevÚ una dona amb clara consciŔncia de propietÓria (mor envoltada d'imatges sagrades i de les escriptures de les seves propietats), que no dubta a enfrontar-se a bÓndols nobiliaris, ducs i viles per defensar el que Ús seu i continuar endavant. 

  Obra:
  Fonts orals:

   

  Fonts documentals, librÓries i arxivÝstiques:Archivo de la Casa Ducal de Medinaceli, casa Montcada; c˛pies en microfilm consultables a l'Arxiu Municipal de Gandia i a l'Arxiu Tarradellas de Poblet.

  Fonts iconogrÓfiques:

   

  Fonts bibliogrÓfiques:

  Gironella DelgÓ, Anna; Varela RodrÝguez, M. Elisa (2008). En: Campo GutiÚrrez, Ana del Vidas de mujeres del Renacimiento. Barcelona: Publicacions i Edicions Universitat de Barcelona, p. 131-161.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Anna Gironella DelgÓ
  Darrera modificaciˇ:2010-09-25 18:50:24