Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Isabel Ventosa Roig (Mare Isabel Ventosa)

Identificació:Fundadora de les Germanes Franciscanes de la Nativitat de Nostra Senyora (Darderes)
Data de naixement:novembre de 1834
Data de defunció:abril de 1895
Nascuda a:Vilanova i la Geltrú
Garraf
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Religiosa
  fundadora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  L'any 1854 una epidèmia de còlera provocà un miler de morts aproximadament a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet desvetllà en Isabel la vocació de tenir cura de pobres i malalts. Amb aquesta finalitat, es traslladà a Barcelona on coneix l'obra del cirurgià guixolenc, Francesc Darder, membre de la Congregació seglar de la Nativitat de Nostra Senyora. Aquesta associació mariana de laics, fundada el 1599 a l'esglèsia de Betlem, oferia assistència a hospitalitzats i presoners. Darder, en comprovar que les dones malaltes no rebien prou atenció, proposà amb aquesta finalitat i potser obeint el desig del seu amic Sant Josep Oriol, la fundació d'una causa pia femenina que havia de quedar sota el control de la Congregació de la Nativitat.

  Darder redactà testament el desembre de 1730. En ell establia la donació dels seus béns per a la fundació i el manteniment de la nounata associació seglar de dones coneguda amb el nom de Causa Pia Francesc Darder. Les membres es comprometien a viure en comunitat i a assistir com a infermeres les malaltes de l'Hospital de la Santa Creu. Al seu torn, l'associació vetllava per matenir-les físicament i espiritualment alhora que els cedia la casa Darder, situada davant mateix de l'Hospital, com a seu per viure-hi.

  A la fi, la Junta de l'Hospital de la Santa Creu confià a les "darderes" el 1787 la cura de les dones malaltes. Aquesta tasca durà fins a 1856, quan el govern espanyol incautà els béns de la Causa Pia i les associades hagueren de guanyar-se la vida cuidant malalts a domicili.

  Isabel Ventosa ingressà dardera el mateix any 1856. Quan descobreix, però, que no es tractava d'una congregació religiosa, es decidí a marxar cosa que no féu per indicació del seu director espiritual. Nogensmenys, Isabel maldà per aconseguir fundar una veritable orde religiosa. Mentretant, és nomenada superiora de la comunitat i té una destacada actuació en l'assistència a les víctimes de l'epidèmia de còlera que assolà Barcelona el 1885.

  L'acció ferma d'Isabel per transformar l'associació en institut religiós tingué un primer reconeixement amb l'ingrés dins la Tercera Orde Franciscana (TOR).

  Les primeres constitucions de les Germanes Franciscanes Missioneres de la Nativitat de Nostra Senyora foren redactades pel bisbe de la Seu d'Urgell, el Dr. Salvador Casañas i Pagès, el 1894, les quals s'aprovaren l'11 d'abril de 1896, un any després de la mort de la fundadora. El Decretum laudis arriba el 1909, mentre que l'aprovació pontifícia, el 1914.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

   

  Fonts iconogràfiques:

   

   

   

   

   

  Font: http://newsaints.faithweb.com/year/1895.htm [Consulta: 24/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Bonet Martí, Josep M.; Lander Azcona, Ana M. (1997). Isabel Ventosa y las darderas: Congregación de la Natividad de Nuestra Señora. Documentos y comentarios. Años 1835-1900. Barcelona: Instituto de las Hermanas Franciscanas Misioneras...(Darderas).

  Carrers en femení singular (2002). Vilanova i la Geltrú: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 

  Martínez Naranjo, Javier. «Las congregaciones marianas de la Compañía de Jesús y su contribución a la práctica de la caridad (ss. XVI-XVIII)». Revista de historia moderna, n. 21 (2003), p. 211-238. També accessible a: http://hdl.handle.net/10045/1382 [Consulta: 27/11/2008].

  Zaragoza Pascual, Ernesto (2007). Recull de documents i articles d'història guixolenca. Barcelona: Publicaions de l'Abadia de Montserrat.

  Vinculada a les entitats:
  • Causa Pia Francesc Darder
  • Hospital de la Santa Creu (Barcelona)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Concepción Rodríguez Parada
  Darrera modificació:2010-10-11 18:09:17