Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Pilar Molina Beneyto

Identificació:Directora de documentals, escriptora, llibertària
Data de naixement:abril de 1949
Data de defunció:febrer de 2008
Nascuda a:Bocairent
Vall d'Albaida
Lloc de defunció:València
Llocs de vinculació:Bocairent
Madrid
València
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  secretària
 • Activitat_Lliberal
  documentalista
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:Pilar Molina va néixer a Bocairent i assistí a l'escola pública Colegio Nacional Luis Vives d'on marxà per posar-se a treballar per ajudar al sosteniment de la seva família. Tota la seva formació posterior serà de caracter autodidacta ja que va entrar a treballar als 14 anys.

  En la seva localitat es va implicar en les assocciacions culturals, però aviat es va plantejar l'emigració com a forma de sortida d'un ambient que no l'acontentava. Va marxar cap a Madrid, i posteriorment cap a França i Anglaterra, fet que li va possibilitar aprendre idiomes i fer varis cursos de secretariat. A la seva tornada a Espanya, va treballar com a intèrpret a Ferrer Puerto de Bocairent per passar aviat a treballar a la ciutat de València a Manuel Más. És en aquests anys en què va començar la seva militància política i es va afiliar a la Confederació Nacional del Treball (CNT); va començar a freqüentar els grups de dones i a participar en les diverses campanyes feministes (avortament, divorci, premsa de dones, planings, etc.).

  Amb la divisió de l'anarcosindicalisme es decanta cap a la nova central Confederació General del Treball (CGT) i aviat comença a treballar en la Fundació d'Estudis Llibertaris Salvador Seguí, en la seva seu de València. Molt abans de l'actual recuperació de la memòria històrica, Pilar ja havia enregistrat -primer en sonor, i més tard en pel·lícula- a bona part dels militants valencians de la CNT i havia començar a fer visible públicament tot l'esforç dels republicans i dels anarquistes en el camp cultural i artístic.

  Va véncer el càncer i va sofrir varies operacions als canyells a causa del seu treball com a mecanògrafa, i de tot això va sortir reforçada i amb ganes de tornar a lluitar. Va conviure amb algunes parelles però va seguir mantenint la seva autonomia personal i els seus treballs. Participà a les Jornades Ferministes de València (2006) i Còrdova. Com a historiadora va redactar nombroses biografies de dones anònimes que va publicar a la premsa anarcosindicalista com Al Margen , El Noi, Noticia Confederal, Rojo y Negro, etc.
  Va ser una activa participant de Radio Klara en les seves emissions sobre dones i va prologar els llibres d'algunes de les seves amigues. Va organitzar, no només molts dels actes de la Fundació Salvador Seguí, sino també xerrades i debats feministes a la ciutat de València. Va participar a les jornades sobre les guerriles i el maquis a Santa Cruz de Moya (Cuenca), El Jerte (Extremadura) i Catalunya.

  Va col·laborar en l'homenatge a Lucce Fabri (2004), i en el congrès «L'exili cultural de 1939. Seixanta anys desprès» a la Universitat de València; com també en les reunions de la FICEDL (Federation Internationale des Centres de'Etudes et de Documentation Libertaires) dels centres de documentació anarquistes.

  Va establir relacions d'amistat amb moltes de les seves entrevistades, com Antonia Fontanillas o Sara Berenguer. El seu vehicle li va possibilitar nombroses visites per tota la península i França, anteposant la recerca històrica als guanys econòmics ja que col·laborà desinteresadament en nombrosos actes i filmacions deixant un important llegat documental encara per revisar.


  Obra:Articles a /Obra escrita:
  Noticia Confederal, Rojo y Negro, El Noi, Al Margen.
  Pròleg a Berenguer Lahosa, Sara (2005). Entre el sol i la tormenta. Revolución, guerra y exilio de una mujer libre. València: ed. Eixam.

  Muntatge d'exposicions (selecció):
  La escritura de la memòria: la memòria escrita de la clase obrera (2002). Ávila, UNED.

  Documentals:
  El siglo XX en femenino. Ellas ponen la voz y la palabra (2000) [vídeo documental]. Amb Ana Aguado. Universitat de València. Institut Universitari d'estudis de la dona.
  Dues Mirades, un camí. Manuel Monleon, un crit pegat a la paret (2004) [vídeo documental]. Ed. Los Sueños de la Hormiga Roja.
  SOS Papa (2005) [vídeo documental].
  Sempre serà la Pastora (2004) [vídeo documental]. Kerala films-Canal 8.


  Fonts orals:  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Té un important fons que ha llegat als seus amics i amb el qual es vol crear la Fundació Dones i Homes lliures, de València. Esta format per entrevistes, fotografies i fons de llibres.
  Fonts iconogràfiques:Font: http://ampaiesbocairent.blogspot.com/2009/03/bocairent-benvolgudes-companyesel-7-de.html [Consulta:23/02/2010].
  Fonts bibliogràfiques:Homenatge a Pilar Molina (Bocairent, 7 al 14 de març de 2008)
  www.el librepensador.com/2009/03/02/homenatge-a-pilar-molina-bocairent-valencia/

  «Recordant a Pilar Molina». Exposició (Ateneu Libertari Al Margen, 16 d´octubre al 10 de novembre 2009).

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Fundació Salvador Seguí
  • Confederació General del Treball (CGT)
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
  Darrera modificació:2010-09-19 17:47:55