Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

María Pascual Ferrandez

Identificació:Catedràtica d'Institut
Data de naixement:juny de 1901
Data de defunció:març de 1996
Nascuda a:Elx
Baix Vinalopó
Lloc de defunció:(Alacant)
Alacantí
Llocs de vinculació:Elx
Lorca
Alacant
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  filòloga
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  María Pascual Ferrández va nàixer a Elx el 7 de juny de 1901. Era la major de quatre germans, filla de José Pascual Urbán, llicenciat en Filosofia i Lletres, director de l’Institut de Lorca (Múrcia) i màxim defensor del carlisme – aleshores jaumisme-, durant el primer tereç del segle XX a Elx. Fou també director propietari del setmanari La Defensa (1911-1931), setmanari carlista primer i defensor de la Dictadura de Primo de Rivera, en el què en una ocasió almenys col·laborà la seua filla María amb un article titulat «El Misteri en la pintura», on reclamava que s’investigara tot allò relacionat amb la Festa d’Elx. Sa mare, Manuela Fernández Sánchez, va morir als 35 anys d’edat, el 1913.

   

  María Pascual fou una de les primeres il·licitanes que va cursar el batxillerat –amb Magdalena Chorro y Juan -, estudis que va finalitzar en octubre de 1924 amb premi extraordinari una vegada superada la revàlida. Va iniciar estudis de Filosofia i Lletres i es llicencià en juny de 1927. Obtingué el doctorat igualment. La premsa il·licitana la va destacar com a la primera universitària de la ciutat. Va col·laborar en almenys tres setmanaris (La Defensa, Elche i La Opinión). A Lorca, en el mateix Institut on son pare exercia la direcció, es va incorporar com a professora auxiliar de la secció de Lletres

   

  En la II República, una vegada creat l’Institut de Segona Ensenyança d’Elx, es va incorporar com a catedràtica interina de Llengua Espanyola i Literatura (ordre de 21 de gener de 1932), amb un sou anual de 4.000 pessetes, i en fou a més la primera directora. Després de la Guerra Civil, quan es tancà l’Institut d’Elx, va exercir la seua professió a Alacant fins a la jubilació, i esdevingué tota una institució en aquesta ciutat.

   

  Va morir amb 95 anys, el 4 de març de 1996.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Miguel Ors Montenegro
  Darrera modificació:2010-09-21 13:16:25