Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Anna Rebeca Mezquita Almer

Identificació:Escriptora
Data de naixement:octubre de 1890
Data de defunció:octubre de 1970
Nascuda a:Onda
Plana Baixa
Lloc de defunció:(San Cristóbal de la Laguna)
Santa Cruz de Tenerife
Llocs de vinculació:Nules
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Filla de Juan Bautista Mezquita Pastor, farmacèutic, conservador i membre destacat de la societat castellonenca de l'època. Nasqué a Onda al si, per tant, d'una família acomodada. Fou la menor de cinc germans i estudià al Col·legi de la Consolació; amb tot, donat que el seu pare hagué de traslladar la farmàcia, la família se'n va anar a viure a Nules, on l'autora conegué l'advocat Manuel Valentín, republicà i valencianista, amb qui es casà el 1917 i amb qui tingué dos fills. Per motius laborals del seu marit, es traslladà primer a viure a València, i definitivament a San Cristóbal de la Laguna (Tenerife), l'any 1931, on morí.

La seua producció poètica s'inicià en la maduresa, una vegada instal·lada a les Illes Canàries, i després d'haver llegit els poetes renaixentistes, sobretot Jacint Verdaguer.
Per mitjà del seu germà Joan Mezquita (pintor, dibuixant i ceramista) conegué el poeta Bernat Artola, qui influí perquè la Societat Castellonenca de Cultura publicara el seu primer llibre Vidres (1953). L'any 1954, Joan Fuster, en una carta escrita a Gaietà Huguet i Segarra, es mostra sorprès: «m'han dit que a Castelló ha aparegut una nova poetessa: Anna Rebeca Mesquida o Mesquita. Fa goig aquesta revifalla de les nostres lletres. Si poguéssem consolidar-la!». (Lacueva, 1997). Un any més tard autoedità un segon recull de poemes que porta per títol Rou.

La seua poesia presenta dos vessants: per una banda l'estil jocfloralesc amb especial predilecció pels temes de la natura i el paisatge, i per una altra l'atenció a la temàtica més intimista i enyoradissa. Segons apunta Manuel García Grau, cal destacar la gran quantitat de guardons -“Engalantines d’Or”, “Flors Naturals”...- que obtingué en el transcurs de la seua tasca poètica.
Obra:Guardons i obra poètica:

Accèssit al Jocs Florals de València amb el seu poema de caire patriòtic «Llum» (1950).
Flor Natural al millor poema d’amor del Jocs Florals de Lo Rat Penat a València (Carles Salvador i Enric Soler i Godes ocupaven la presidència, com a catedràtic i secretari respectivament d’aquesta institució) al seu poema «Ratxa». Una vegada oberta la plica i constatat el jurat que el seu autor era una dona, li fou retirat el premi (1952).
Flor Natural dels Jocs Florals de Nules amb el poema «De l’agre nadiu» (1953).
Accèssit al certamen dels Jocs Florals de València, amb el poema «Amor i sempre amor» (1954).
Flor Natural dels Jocs Florals de Nules amb el poema «Cogitació» (1954).
Flor Natural dels Jocs Florals de Nules amb el poema «Ales» (1956).
Flor Natural dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili celebrats a Caracas,  amb el seu poema «Intimum» (1965).
Premi literari de l’Ateneo Mercantil i Cultural d’Onda (1965).
Flor Natural dels Jocs Florals de Caracas (1966).
Engalantina d'Or als Jocs Floral de València amb el poema «Mediterrànies» (1969).
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Albert i Corb, Esteve (1975). Les cinc branques. Poesia femenina catalana, Barcelona, autor-editor.

Garcia Grau, Manel (1994). «Anna Rebeca Mezquita i Almer». En: Poètiques i voluntats per a una societat perifèrica. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 129-184.

Lacueva i Lorenz, Maria (2007). «Jo vinc d'un temps perdut: escriptores en català al País Valencià durant el franquisme. Breu aproximació». Líquids. Revista d'Estudis Literaris Ibèrics, núm. 1.

Lacueva i Lorenz, Maria (2007). «Bastir un pont sobre l’abisme i no perdre l’equilibri (o ésser dona i escriptora en català durant el franquisme al País Valencià)». En: Gènere i Modernitat a la Catalunya Contemporània. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona.

Gimeno Betí, Lluís (2006). Panorama sumari de les lletres valencianes. Escriptors castellonencs dels segles XIX al XX. Castelló de la Plana: Societat Castellonenca de Cultura.

Piñón Cotanda, Concha M. (ed.) (1990). Antología poética de Anna Rebeca Mezquita. Ajuntament d'Onda, Onda.

Fonts iconogràfiques:


Font: http://1.bp.blogspot.com/_gkBYXMZE1Zs/SC8CP3ioLyI/AAAAAAAAADk/eFuOdWw_APw/s320/anarebecacols2.jpg 

[Consulta:23/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Renaixença
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dèlia Amorós Pinos
Darrera modificació:2010-10-04 13:49:50