Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Tecla de Borja

Identificació:Noble, escriptora
Data de naixement:1435
Data de defunció:1459
Relacions familiars:Filla de Mossèn Jofre de Borja i de Dona Isabel de Borja, germana d'Alfons de Borja. Neboda de Calixt III (Alfons de Borja) i germana del papa Alexandre VI (Roderic de Borja).
Nascuda a:Gandia
Safor
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
 • Noble
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Filla de Mossèn Jofre de Borja i de Dona Isabel de Borja, va tenir quatre germans: Joana, Beatriu, Roderic i Pere Lluís. En morir el seu pare, cap a 1440, va anar amb la seua mare i els seus germans a viure a València, on era bisbe el seu oncle Alfons, i on va rebre una educació molt refinada ja que va ser no només cantant i poetessa sinó també universitària. El seu llinatge familiar i la seua formació li van donar un cert prestigi en alguns àmbits intel·lectuals de la ciutat, fins al punt que el poeta Ausiàs March, més gran que ella i ja molt famós, li va dirigir una demanda poètica.  Es va casar amb Vidal de Vilanova, de qui va quedar vídua i de qui no consta que tingués fills. Degué començar a escriure cap als vint anys i només es conserva la seua resposta a la demanda de March. El 1459 va morir, molt jove, a causa de la pesta.

  Obra:

  Actualment conservem una composició de Tecla de Borja i un elogi fúnebre per la seua mort. El poeta Ausiàs March li dirigeix la Demanda feta per Mossén Ausias March a la senyora Na Tecla de Borja, neboda del pare Sant, que comença «Entre'lls ulls i les orelles».

  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Biblioteca Nacional de Madrid, manuscrits O6 i O7.
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Beltran, Vicenç (2006).  Poesia, escriptura i societat: els camins de March. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Col·lecció Germà Colón d'Estudis Filològics, 3).

  Bohigas, Pere (1959). Ausiàs March. Poesies. Barcelona: Barcino.

  Fita Colomé, Fidel (1887). «Poetesses i dames intel·lectuals».

  Pagès, Amedée (1912). Auzias March et ses predecesseurs, París, H. Champion. Trad. de Víctor Gómez, Val, Eds. Alfons el Magnànim 1990.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Marinela Garcia Sempere
  Darrera modificació:2010-09-29 17:25:28