Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Emerenciana Wehrle

Identificació:Contralt, professora de cant
Data de naixement:1863
Data de defunció:1938
Relacions familiars:Esposa del mestre de piano Joan Perona.
Nascuda a:Barcelona
Lloc de defunció:Barcelona
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Artesana_Artista
    música
  • Activitat_Lliberal
    pedagoga
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Emerenciana Wehrle va participar activament en el món musical barceloní des de la seva joventut. Al 1886 es va casar amb el mestre de piano Joaquim Perona. Al 1888 es creà l'Associació Musical de Barcelona i Emerenciana Wehrle en va ser sòcia des del començament, honor que només compartia amb dues altres dones: Carme Matas, una de les pianistes més apreciades del moment, i Clara Lamote de Grignon, esposa del mestre Lamote de Grignon.

Al 1896, cinc anys després de la fundació de l'Orfeó Català, el mestre Joan Gay va tenir la idea de crear una secció femenina, que va ser dirigida des del començament per Emerenciana Wehrle. Segons Joan Anton Cararach, la fundació del Cor de Senyoretes de l'Orfeó Català no es va deure a intencions feministes ni liberals per part dels homes que en aquella època dirigien la institució, sinó a la necessitat de veus femenines per interpretar determinades peces. En una entrevista a la Revista Musical Catalana, Wehrle explica que la principal dificultat per crear la secció femenina havia estat l'oposició dels pares de les noies a què cantessin juntament amb homes. Finalment la coral va arrencar amb 30 coristes.

Emerenciana no només dirigia, sinó que també ensenyava solfeig i vocalització i cantava les parts per a contralt solista. També va actuar com a solista en altres corals. Va dirigir el cor de senyoretes durant uns anys i després s'ocupà de la preparació de les noies que volien fer la prova d'accés a la coral. La seva tasca com a professora és remarcable, atès que les integrants d'una de les millors corals de Catalunya en aquell temps s'havien format amb ella (cal recordar que l'Orfeó Català va ser la primera institució vocal catalana que va interpretar a Catalunya peces clau de la Història de la Música, com La Passió segons San Mateu de J.S. Bach o La Creació de Haydn, això sí, amb textos en català).

Vivia amb el seu marit i el seu fill al mateix edifici del Palau de la Música, a la part alta, i la Junta de l'Orfeó va fer instal·lar un ascensor per a ella. L'article que la periodista republicana Anna Murià va escriure el 1929 sobre Emerenciana Wehrle, posant-la com a exemple de dona rellevant de la cultura a l'estat espanyol, palesa la importància de la tasca d'Emerenciana, que fins i tot va ser reconeguda en la seva època.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Aviñoa, Xosé; Carbonell, Jaume; Cortès, Francesc (1999). «Del Romanticisme al Nacionalisme». En: Aviñoa, Xosé (dir). Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62, vol. 3.

Cararach, Joan Anton (1999). «El Palau de la Música Catalana. Simfonia d'un segle (1908-2008)». En: Aviñoa, Xosé (dir). Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear, Barcelona: Editorial 62, vol. 13.


Piguillem, Mateu (1930). «Na Emerenciana Wehrle». En: Revista Musical Catalana, vol. XXVII.


Sanmartí Esteban, Clara (en premsa) «Compositores i Intèrprets». En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.) Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo Editorial.

Puiggarí, Juan (1892). «Teatro Principal». En: La Vanguardia, 23 de juny de 1892, p. 5. http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1892/06/23/pagina-5/33423076/pdf.html. [Consulta: 19/03/2010].

La Vanguardia, 5 de març de 1897, p. 2. http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1897/03/05/pagina-2/33406660/pdf.html.  [Consulta: 19/03/2010].

La Vanguardia, 9 de novembre de 1898, p. 3. http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1898/11/09/pagina-3/33412723/pdf.html. [Consulta: 19/03/2010].

Vinculada a les entitats:
  • Palau de la Música Catalana
  • Orfeó Català
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
Darrera modificació:2010-10-11 19:09:07