Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Carme Bau Bonaplata

Identificació:Soprano lírica
Data de naixement:1890
Data de defunció:1972
Relacions familiars:Filla de la soprano Carme Bonaplata i del mestre de piano Lorenzo Bau.
Nascuda a:Barcelona
Lloc de defunció:Barcelona
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Carme Bau, que havia conegut el món de la lírica gràcies a la seva mare, soprano barcelonina, va cursar els estudis a la ciutat Comtal i va debutar al Liceu amb la sarsuela La Dolores, de Bretón. Va desenvolupar una carrera internacional i va actuar en escenaris europeus com Lisboa, Roma, Palermo i Gènova. Els teatres habituals d'Amèrica Llatina, és a dir, La Havana i el Teatro Colón de Buenos Aires, també van ser testimoni de la seva veu. Carme Bau tenia una veu potent i un registre molt ampli. Per això podia ficar-se en la pell de personatges molt diversos. Dins dels seu repertori es troben algunes de les òperes de compositors italians més destacades, com ara Madame Butterfly, La Traviatta, Otello, La bohème i Tosca, però també es troben obres de Wagner, com Die Walkyre o Lohengrin i àdhuc repertori francès, per exemple Manon i Faust.

  Va estrenar l'òpera La princesa Margarita, de Pahissa. Quan al 1933 es va programar la reposició de l'òpera d'Enric Granados Maria del Carmen, ella va ser una de les cantants que hi va participar. Carme Bau va treballar sota la batuta de directors de la talla de Toscanini i va compartir cartell amb algunes de les grans figures de l'òpera.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Alié, Roger (1999). «El Gran Llibre del Liceu» Volum 12 en: Aviñoa, Xosé (dir.) (1999) Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62.

  Casares, Emilio (dir. i ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE.

  Hernández Girbal, Florentino (1997). Otros cien cantantes españoles de ópera y zarzuela (s.XIX y XX). Madrid: Editorial Lira.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
  Darrera modificació:2010-09-29 15:54:11