Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Rosario Benavent

Identificació:Costurera, anarquista
Data de naixement:1902
Data de defunció:1921
Relacions familiars:Companya de l'anarquista Vicent Sales.
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
  cosidora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Rosario (o Roser) Benavent era una jove obrera cosidora a domicili i era membre del Sindicat del Vestit de la Confederació Nacional del Treball. Es va unir lliurement amb un altre militant del Sindicat Fabril i Tèxtil.

  A causa del seu compromís polític, la seva casa fou centre de reunió dels militants dels grups afinitaris dels anarcosindicalistes. Moltes vegades preparaven explosius, en els anys en què la patronal va organitzar una gran campanya d'atemptats en contra dels líders obrers, dirigida per Martínez Anido i Arlegui, període que es coneix com a "pistolerisme" i que va durar des de 1920 fins a 1923.

  Ni les seves mateixes companyes del sindicat sabien de les activitats que es duien a terme a casa de Rosario, al barri de Sants de Barcelona. Moltes d'elles es passaven els dies a les portes de la presó del càrrer d'Entença per intentar esperar la sortida dels detinguts i ser testimonis perqué no se'ls apliquès la funesta "llei de fugues" per part de la policia. Rosario participava activament en l'organització dels torns d'aquestes dones, totes elles filles, companyes o mares dels detinguts.

  En aquests anys es van organitzar nombrosos grups de militants confederals que passaren a anomenar-se "Grups d'Autodefensa" i que s'oposaven a l'espiral de violència que s'anava creant en aquells dies. Un d'aquets grups es reunia a casa de Rosario i estava format per l'artista anarquista Juan Bautista Acher (Shum), Saturnino Elias, Vilà, Lérida i Sánchez Raja (el negre). Tots ells preparaven un atemptat contra Martínez Anido, aleshores governador civil de Barcelona. La idea era posar una bomba amb motiu de la seva presidència d'una desfilada de Somatens (que eren els qui atemptaven en contra dels obrers) al Passeig de Gràcia.

  En manipular els elements que havien de formar part d'un dels explosius, es va produir un accident que va acabar amb la vida de Rosario, de 19 anys, i va motivar que Acher quedés amb les mans completament destrossades; a partir d'aquí serà conegut com "el artista de las manos rotas", fet que no li va impedir -amb el temps- seguir dibuixant i col·laborant amb la premsa anarquista fins al seu exili a Mèxic.

  Tots els sobrevivents van ser empresonats i condemnats a mort, si bé no es va aplicar la pena i quedaren en llibertat al 1931 amb la República.

  Rosario Benavent es va convertir en un nom de referència en l'imaginari anarquista, ja que varis escriptors van lloar la seva implicació amb la causa anarquista en els anys de clandestinitat.

  Obra:
  Fonts orals:Entrevista a Lola Iturbe (1984). Barcelona.
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Iturbe, Lola (1974). La mujer en la lucha social. La guerra civil de España. Mèxic: Editores Mexicanos Unidos SA.

  León, Ignacio (1981). Los años del pistolerismo. Barcelona.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
  Vinculada a les entitats:
  • Confederació Nacional del Treball (CNT). Sindicat Únic
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
  Darrera modificació:2010-09-29 15:57:46