Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Carlota Durany Vives

Identificació:Secretària, militant del POUM
Data de naixement:1900
Data de defunció:1945
Relacions familiars:Filla de Jaume Durany i Ballera, president del Claustre de Mestres laics de Catalunya (1936). Companya del dirigent del POUM Francesc de Cabo.
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:(Buenos Aires)
Argentina
Llocs de vinculació:Barcelona
Buenos Aires
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    secretària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

La família, molt tradicionalista, provenia de la Pobla de Segur i emigrà a Barcelona. El pare, enginyer, va abraçar les idees republicanes i milità en els grups de "Jóvenes Bárbaros" del Partit Republicà Radical d'Alejandro Lerroux. Es feu francmaçó i mestre racionalista. Va treballar a l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia. Això va possibilitar l'educació racional e integral de la seva filla.

Carlota va freqüentar els cercles de l'esquerra progressista; al 1930 va entrar a treballar com a secretària de l'escriptor i comunista heterodox Andreu Nin que havia tornat de l'URSS i que ostentava la Secretaria de la Internacional Comunista. Carlota va ingressar com a militant al Bloc Obrer i Camperol (BOC) i a la Confederació Nacional del Treball (CNT), i va dirigir amb Joan Maruny i Joan Santasusagna l'Oposició Sindical Revolucionària del Sindicat Mercantil, que es va constituir a l'agost de 1931 per intentar implantar les idees comunistes dins del sindicat.

Fou membre de la Comissió Directiva del Sindicat Mercantil i va participar a l'organització de nombroses vagues del seu sector.

Durant la República (1931-1936), apartada del BOC, al mes de novembre de 1931 va ingressar al partit Esquerra Comunista amb el seu marit i dirigent del partit, Francesc de Cabo. Al maig de 1932 va ser detinguda per les seves activitats, i progressivament, -a causa de la seva salud malaltissa-, va anar restringint les activitats polítiques al carrer. Durant els anys de l'anomenat Bienni Negre es va encarregar de la confecció dels butlletins interins de l'Esquerra Comunista i casa seva es va convertir en un lloc de refugi i d'acollida dels companys perseguits o clandestins.

El 29 de setembre de 1935 es constitueix el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) amb els membres del BOC i d'EC, al seu domicili particular del carrer Montserrat de Casanovas a Barcelona, mostra molt clara del seu compromís polític i personal.

Desprès del mes de maig de 1937, va acollir el comunista austríac Kurt Landau fins que fou detingut i assasinat pels agents del cos d'investigació i vigilància dels soviètics. Va ser detinguda en tres ocasions i fou amenaçada de mort perquè diguès on s'amagava el seu marit. A la fi, tornà a ser detinguda i empresonada en la txeca de Les Corts, on romaguè fins la vigília de l'entrada de les tropes de Franco a Barcelona.

A la sortida, va haver d'amagar la seva militància política per por dels franquistes fins que va poder marxar a Buenos Aires, on morí poc desprès.

Obra:
Fonts orals:Entrevista a Pepe Gutiérrez, Sant Pere de Ribes, 2009.
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Fons de la Fundació Andreu Nin, Barcelona.
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:De Cabo, Francesç (s/d): Carlota Durany Vives: una militante. Original mecanografiat dipositat a la Fundació Andreu Nin de Barcelona.
Gutierrez, Pepe (2006). Retratos poumistas. Sevilla: Espuela de Plata (España en armas, 5).
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Comunisme heterodox
  • Trostkisme
Vinculada a les entitats:
  • Bloc Obrer i Camperol (BOC)
  • Esquerra Comunista (EC)
  • Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-01 13:18:27