Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Pura Pérez Benavent

Identificació:Militant anarquista
Data de naixement:juny de 1919
Data de defunció:octubre de 1995
Relacions familiars:Companya de l'anarquista Federico Arcos, que després de la Guerra Civil farà de "maquis" contra els alemans i més tard entrarà a Catalunya amb els grups de guerrillers anarquistes. Quan deixa la lluita armada passarà a residir al Canadà, on treballa en una empresa d'automòbils i li demana a Pura d'anar a viure a Xicago.
Nascuda a:València
Lloc de defunció:(Windsor)
Canadà
Llocs de vinculació:Barcelona
València
Xicago
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  modista
 • Activitat_Lliberal
  infermera
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
Biografia:

Pura Pèrez va naixer a València i aviat va passar a residir a Barcelona on va pertànyer a la CNT (Confederació Nacional del Treball) i a l'organització Dones Lliures (1936).

A mitjans de 1937 va decidir marxar de Barcelona cap a València -on residia el govern republicà- , per ocupar-se de la secretària local de Dones Lliures (Mujeres Libres). Pura formarà part del Subcomitè Nacional del moviment anarquista, concretament en el seu Secretariat de Propaganda. Va fer també de professora a l'escola de Tavernes de Valldinga.

El 28 de novembre de 1938 la trobem fent un míting en honor del anarcosindicalista Buenaventura Durruti a Xàtiva, amb els seus companys Cano Carrillo i un antic membre del grup de Durruti, Los Solidarios, de nom Jover. Per aquestes dates també la veiem fent una conferència a València amb el títol "La Dona i la Cultura". En el ple barceloní de Dones Lliures, Pura serà la representant de la secció de Propaganda d'aquesta organització.

Tota aquesta propaganda activa a la regió valenciana farà que sigui una dona molt popular i coneguda, circumstància que li serà adversa a partir de la derrota de 1939 en què no podrà arribar fins a la frontera de França i haurà de pasar a la clandestinitat. Per aquest motiu, estarà dos anys sense sortir de casa. Tanmateix, aprofitarà per estudiar batxillerat i actuar a la clandestinitat, ara ja des del barri del Clot, a Barcelona.

Al 1959 va marxar als Estats Units, on va treballar d'infermera i va continuar desenvolupant activitats anarquistes.

Obra:Pérez, Pura (1990): The Modern School movement. Historical and personal notes of the Ferrer schools in Spain. Calgary: Croton Friends of Modern School.

Fonts orals:Entrevista al seu company, Federico Arcos (Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, 1995, 1997).
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Fons familiar dipositat per Ferderico Arcos, espòs de Pura Pérez, a la Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo. (Madrid).
Fonts iconogràfiques:Fotografia de Pura Pérez al llibre de Martha A. Ackelsberg (1999)
Fotografia de Pura al llibre Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias (1999).
Fonts bibliogràfiques:Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias (1999). Madrid. Fundación Anselmo Lorenzo.

Ackelsberg, Martha A. (1999). Mujeres Libres. El anarquismo y la lucha por la emancipación de las mujeres. Barcelona: Virus. Memoria.

Marin Silvestre, Dolors (2002). Clandestinos. El maquis contra el franquismo. 1939-1975. Barcelona: Ed. Plaza y Janés.
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Anarquisme
 • Feminisme
Vinculada a les entitats:
 • Dones Lliures
 • Confederació Nacional del Treball (CNT)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-04 19:59:24