Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Montserrat Garriga Cabrero

Identificació:Botànica
Data de naixement:1865
Data de defunció:1956
Nascuda a:(Cienfuegos)
Cuba
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  científica
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Des de temps immemorials, és a dir, des de les bandes de caçadors-recol·lectors, dones sàvies van recol·lectar herbes per utilitzar-les en remeis medicinals naturals, i van tenir cura dels malalts, i foren pràcticament l’única ajuda de què podien disposar els malalts fins fa dos-cents anys. Atès que la majoria de remeis medicinals donats pels metges sortints de les universitats creades a l'edat mitjana eren poc efectius, per no dir que no tenien efecte positiu fins fa un segle, es pot dir que la medicina pràctica i efectiva estava en mans de les dones. Aquestes dones, a més de guaridores o metgesses, eren herboleres, és a dir, pel seu coneixement de les plantes podem considerar-les botàniques.

  Montserrat Garriga Cabrero, botànica, va néixer a Cienfuegos, Cuba, l’any 1865 i va morir a Barcelona l’any 1956. El seu nom autèntic era Maria Caridad del Cobre Garriga Cabrero. El fet de traslladar-se a Catalunya amb la família durant els primers anys de vida va motivar possiblement que adoptés el nom de Montserrat.

  Després de seguir un curs de botànica amb el Dr. Pius Font i Quer, va esdevenir col·laboradora seva. Realitzà la tasca metòdica d'herboritzar diverses plantes d'arreu de Catalunya, engrandir notablement la secció de botànica del Museu de Ciències Naturals i d'aquesta manera es convertí en una eminent i reconeguda botànica. Participà activament en la formació de l'Institut Botànic de Barcelona, i van ser especialment significatives les donacions que va fer de les plantes herboritzades.

  L'interès de la seva carrera va fer que l'Ajuntament de Barcelona donés el seu nom a una plaça del districte de Sant Martí, l'any 1998.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Dones de ciència, calendari 2007. Barcelona: Institut Català de les Dones, Generalitat de Catalunya. http://www20.gencat.cat/docs/icdones/Documents%20web%20antiga/Arxius/pub_calendari2007.pdf [Consulta: 22/01/2010].

  Pérez Molina, Isabel (2007). «Sabers i poders». En: La diferència de ser dona. Recerca i ensenyament de la Història. Barcelona: Centre de Recerca de Dones Duoda. 

  http://www.ub.edu/duoda/diferencia/html/ca/secundario7.html> [Consulta: 22/01/2010].

  Vinculada a les entitats:
  • Institut Botànic de Barcelona
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Isabel Pérez Molina
  Darrera modificació:2010-09-09 18:22:48