Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Rosa Viñals Lladós

Identificació:Cirurgiana, llevadora, feminista
Data de naixement:juliol de 1883
Data de defunció:1945
Nascuda a:Abella de la Conca
Pallars Jussà
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Boixols
Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  llevadora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Rosa Vinyals i Lladós va néixer a Boixols, Abella de la Conca, el 5 de juliol de 1883. Va ser cirurgiana i llevadora de la Beneficència Municipal de Barcelona i va exercir la seva activitat a la Casa Provincial de la Maternitat i Expòsits, dedicada a l’atenció de mares solteres, criatures i expòsits.


  Va ser directora de la revista quinzenal La Mujer y la Higiene, que es començà a publicar el dia 1 de novembre de l’any 1905 i en la qual col·laboraven sobretot dones llevadores o cirurgianes. La revista no estava pensada específicament per especialistes, és a dir, per a metges, infermeres i llevadores, sinó per al públic en general. Estava dedicada a les mares de família, les llevadores, les cirurgianes, les infermeres, i en general a totes les dones i a la seva relació amb la medicina i la higiene. La higiene quirúrgica i de la llar n'eren alguns dels temes principals. De fet quan la revista va aparèixer la divulgació de la medicina i la higiene era un dels seus objectius primordials. L’altre objectiu era dignificar la feina de les llevadores, tenint-la com una professió respectable que complia una funció important a la societat.


  A la revista es recullen diversos debats, entre els quals cal destacar el debat entorn a l’avortament. El primer article sobre aquest tema a la revista rep el nom de “Por la justicia”, i en ell es fa ressò d’una denúncia feta per un alcalde de barri contra una llevadora que va practicar un avortament. Als articles de la revista dedicats a aquest tema s’analitzen les causes que pot dur a una dona a decidir avortar i fa responsable d’aquesta decisió a la societat i a l’estat.


  Rosa Vinyals va ser la principal editora i ànima de la revista, va criticar la reducció de les dones a rol maternal i va predir que hi arribaria el moment en el qual les capacitats morals, intel·lectuals i socials de les dones serien tingudes en consideració per la legislació espanyola i que els homes i les dones serien considerats iguals, al mateix nivell. Vinyals no només volia dignificar la feina de les llevadores, sinó totes les professions exercides majoritàriament per dones, com la de mestra o infermera, acabant amb els prejudicis preexistents pel fet de ser professions feminitzades, i vol que això es faci a partir de l’orgull de ser dona, és a dir, a partir de la valoració de les dones per elles mateixes.

  Obra:

  Directora, editora i col·laboradora de la revista La Mujer y la Higiene.

  Fonts orals:

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Portada de la revista La mujer y la higiene dirigida per Rosa Viñals. Font: http://www.matriz.net/mys/mys-06/linaje/lin_06_01.html [Consulta: 24/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  «Dones de ciència». Circuits!. Passejades per la ciència i la Història de Barcelona. http://www.gencat.cat/diue/ambits/ur/recerca/programes_actuacions/dones/actuacions/index.html. [Consulta: 10/02/2010].

  «Dos revistas de mujeres: "la Muger" (1882) y "La Mujer y la Higiene" (1905)». Mujer y Salud. Revista de comunicación interactiva, núm 6. http://www.matriz.net/. [Consulta: 10/02/2010].

  Alemany Maria Josep (2007). «Andrea Martínez, una matrona del siglo XX». En: Temperamentvm, núm. 5, año 3.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Beneficència Municipal de Barcelona
  • Casa Provincial de la Maternitat i Expòsits (Barcelona)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Isabel Pérez Molina
  Darrera modificació:2010-10-11 19:02:40