Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Natividad Yarza Planas

Identificació:Alcaldessa, mestra, política
Data de naixement:desembre de 1872
Data de defunció:1940 (circa)
Relacions familiars:Tenia una germana més gran, Bernarda, i un germà més petit, Mariano.
Nascuda a:(Valladolid)
Valladolid
Lloc de defunció:França
Llocs de vinculació:Bellprat
La Pobla de Claramunt
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Nativitat Yarza va néixer a Valladolid l’any 1872. Era filla d’un sabater que treballava per a l'exèrcit, Manuel Yarza Lavilla, i de Lorenza Planas Ramis. Als pocs mesos del naixement de Nativitat, la família es va haver de traslladar a Saragossa i el 1876 es van desplaçar tots a Barcelona.

  Del 1904 al 1905, Nativitat va cursar els estudis de magisteri a Osca, i el 1906 va començar a exercir a diferents llocs fins que, finalment, el juny de 1930, va ser nomenada mestra en propietat de l'escola de Bellprat.

  El 1931 es va constituir a Barcelona l'Associació Femenina Republicana Victoria Kent, i ella en fou una de les iniciadores juntament amb altres dones. Aquest grup va fer públic un manifest que es va publicar a l'Heraldo de Madrid el 19 d'agost de 1931 i a El Liberal el 21 d'agost. Hi expressaven la seva intenció de crear un Comitè a Madrid i a d’altres capitals. L'objectiu de l'associació era animar les dones a col·laborar amb la República, alhora que contribuir a crear una consciència ciutadana en un segment de la població que havia viscut, fins aquell moment, allunyat de la política.


  Quan es van convocar les eleccions municipals de l’estat espanyol l’any 1931, funcionava la llei electoral aprovada pel govern d’Antonio Maura l’any 1907. Segons l’article 29, en els municipis que només és presentava una llista, els seus candidats eren proclamats automàticament sense necessitat de votació, el que beneficiava els cacics, que impedien que ningú presentés una alternativa al grup de poder fàctic. Per això, a molts pobles de zones rurals, l’alcalde era imposat. Això és el que va passar a Bellprat l’any 1931. Dos anys més tard el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya van modificar la llei electoral substituint els ajuntaments no democràtics per una comissió gestora. Nativitat Yarza va presidir la comissió de Bellprat.


  Va estar afiliada al Partit Republicà Radical Socialista, i esdevingué una destacada propagandista i membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona. Va compatibilitzar la seva tasca docent a Bellprat amb els viatges a la seu del partit a Barcelona. El 1933 va ser oradora en els actes d'homenatge a Benito Pérez Galdós i també en el seixantè aniversari de la proclamació de la Primera República. A la vegada, va participar activament en la instauració del Centre Radicalsocialista de Bellprat. El 7 de juliol de 1933 va ser escollida vicesecretària de la Junta General Constituent de l’Institut Laic Benèfic de Catalunya.

  Després de les eleccions generals del novembre de 1933, Yarza va abandonar el partit radicalsocialista i es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya. Encapçalà, poc després, la candidatura d’aquest partit a les eleccions municipals a Bellprat al gener de 1934, en les quals va ser escollida alcaldessa i esdevingué així la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l’estat espanyol escollida per sufragi universal. Fins llavors, algunes dones havien estat presidentes de comissions gestores, però res més.

  Després va haver de marxar del poble per tenir un canvi de destinació com a mestra, a la Pobla de Claramunt, i va haver d’abandonar l’alcaldia.

  Quan va esclatar la guerra va ser miliciana amb els republicans, lluitant al front. Es va allistar a la columna Del Barrio a l’edat de 63 anys. Es tenen notícies què va estar en el front d’Aragó, realitzant tasques de proveïment a les trinxeres fins al final de la guerra, el que no l’impedirà assistir, l’any 1937, al Primer Congrés Nacional de la Dona. Es va acabar exiliant a França, on es creu que va morir i on es perd el seu rastre.

  Obra:
  Fonts orals:

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_pucelana_Natividad_Yarza_Planas_marzo_de_1934_la_primera_alcaldesa.jpg

  [Consulta: 24/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Surroca, Isidre (2009). «Natividad Yarza, la primera alcaldessa de Catalunya». Revista d'Igualada, núm. 31 (abril 2009).

  «Natividad Yarza i Planas».  Memoriaesquerra.cat, la Hiperenciclopèdia d'Esquerra Republicana de Catalunya, Fundació Josep Irla: http://www.memoriaesquerra.cat/plana.php?eure=bio&lletra=Y&cmb_alf=195
  [Consulta: 09/10/2010].

  «Bellprat ret homenatge a la primera alcaldessa de l'estat ». anoiadiari.cat
   http://www.anoiadiari.cat/noticia/3655/bellprat-ret-homenatge-a-la-primera-alcaldessa-de-l-estat [16-09-09].

  Es poden trobar informacions sobre ella al diari La Vanguardia en les dates següenys: 6 de gener de 1933, 11 de febrer de 1933, 7 de juliol de 1933, 4 de febrer de 1934. També hi ha edicions d'anys anteriors sobre ella, que es refereixen sobretot als seus canvis de destinació com a mestra. L'hemeroteca de La Vanguardia es pot consultar per internet a http://www.lavanguardia.es/hemeroteca/index.html

  Vinculada a les entitats:
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
  • Partit Republicà Radical Socialista
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Isabel Pérez Molina
  Darrera modificació:2010-10-11 19:11:56