Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Paula Cañellas Alba

Identificació:Mestra krausista, feminista
Data de naixement:1874
Data de defunció:1940
Nascuda a:Palma
Lloc de defunció:Palma
Espanya
Llocs de vinculació:Mallorca
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
 • Activitat_Lliberal
  pedagoga
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
Biografia:

 Destacà en la docència i en la tasca cívica. El 1890 fou mestra superior per l'Escola Normal de  Mestres. El 1904, des de postulats feministes, organitzava les primeres colònies escolars per a nines i que ella mateixa dirigiria cada any fins al 1920. La mestra Cañellas organitzà un total de divuit colònies escolars per a nines. El 1915  fundava l’Institut d’Estudis Superiors de la Dona, des de l’Ajuntament de Palma. S’havia d’encarregar de proporcionar a les mares de família els coneixements necessaris per a la tasca de la llar, preparar les alumnes per a l’accés a l’ensenyament secundari, per al magisteri de primeres lletres, per a l’ingrés a l’Escola Superior de Mestres o a l’Escola Superior de Comerç i preparar-les per a les oposicions al cos auxiliar de telegrafia. El conservadorisme sociològic i l’Església, temorosos del laïcisme de l’Institut aconseguiren que es tancàs al cap de molt poc de la seva obertura. Ella es declarava defensora del feminisme al que definia com la lluita de les dones per aconseguir la seva independència econòmica i poder triar el seu destí. Denunciava la situació de la dona espanyola, totalment sotmesa al varó, per la dependència jurídica a que la sotmetien lleis injustes i irracionals. La mestra Cañellas advocava per educar les dones per a si mateixes: per a gaudir de la cultura, per a poder fer feina i per tenir una projecció cívica.

Obra:

Cañellas Alba, Paula (1909). Colonias escolares de niñas en Palma. Discurso leido en la Fiesta Escolar celebrada el día 26 de junio de 1909. Palma: Imp. de J. Tous.

 

Cañellas Alba, Paula (1915). La Cultura y la Mujer. Discurso inaugural del Instituto de Estudios Superiores de la Mujer, a Pons Fàbregues, B. Ramon Llull. Apóstol del amor. Palma: Imp. de J. Tous.

Cañellas Alba, Paula (1909). Reseña de la Fiesta Escolar celebrada el día 18 de junio de 1909 en el Salón de Actos del Excmo. Ayuntamiento de Palma. Palma: Imp. de J. Tous.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Canut, M. Luisa i Amorós, José Luis (2000). Maestras y libros (1850-1912). Maó: UIB.

Gran Enciclopedia de Mallorca. Mallorca: Promomallorca Edicions.

Peñarrubia, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Palma: Edicions Documenta Balear.

Roig, M. A. (2005) Dona i educació a Mallorca. Palma: Documenta Balear.


Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Krausisme
 • Feminisme
Vinculada a les entitats:
 • Escola Pública de Pàrvuls (Palma)
 • Institut d’Estudis Superiors de la Dona (Palma)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Isabel Peñarrubia Marquès
Darrera modificació:2010-09-29 18:04:28