Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Mercedes Ubach

Identificació:Compositora
Data de naixement:1878
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:Terrassa
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  compositora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:Neix a Terrassa l'any 1878. No es coneix pràcticament res de la seva vida.
  Obtinguè un èxit sense precedents per a una compositora a Barcelona on va estrenar dues sarsueles. La  gran turca, estrenada l'any 1907 al Teatre Còmic, va arribar a les quaranta representacions. El diari La Vanguardia del dia 19 de juliol de 1907 anuncia la representació de l'obra de Cacho i Angulo amb música de la senyoreta Mercedes Ubach dient que presenta quatre sorprenents quadres i un luxós vestuari. El redoblante, també estrenada a Barcelona al Teatro Nuevo el dia 11 de març de 1907, va arribar a les trenta representacions.

  El fet que les seves dues obres arribessin a tantes representacions és un fet extraordinari, donat que a l'època era molt difícil que una dona tingués l'oportunitat de dónar a conèixer les seves obres de creació.

  Es traslladà a Madrid i no se sap res mes d'ella, cosa molt freqüent quan es parla de creació de dones. Habitualment és perque es casen i abandonen la seva obra personal per dedicar-se a ser mestresses de casa.
  Obra:La gran turca, sarsuela. Text de José Cacho i Angulo.

  El redoblante, sarsuela.
  Fonts orals:

   

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Compositoras españolas.La creacion musical femenina desde la Edad Media hasta la actualidad (2008). Madrid: CDMC, Ministerio de Cultura.

  Ozaita, M. Luisa (1995). «Las compositoras españolas». En: Adkins Chiti, Patricia. Las mujeres en la musica. Madrid: Alianza.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Maria Cinta Montagut Sancho
  Darrera modificació:2010-09-25 20:26:15