Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Anna Maria Simó Batlle (Agneta Fanfa)

Identificació:Fabricant de puntes o randera
Data de naixement:març de 1838
Data de defunció:febrer de 1911
Nascuda a:Arenys de Mar
Maresme
Lloc de defunció:Arenys de Mar
Maresme
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Propietària
  • Artesana_Artista
    mestra artesana
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Anna Maria Simón i Batlle, filla de Joan Simón i Teresa Batlle es casa l’any 1859 amb el mataroní Marià Castells i Diumeró i l’any 1862 inicien el negoci de fabricació de puntes. Diverses fonts assenyalen que el negoci de les puntes ja era una tradició dins la família d’Anna Maria Simón.

 

Fins la mort del seu marit, l’any 1903, l’empresa que forma el matrimoni treballa en la realització de diversos encàrrecs de puntes seguint els models antics, però creant-ne també de nous. Al Museu d’Arenys de Mar es conserven molts dels patrons i de les matrius realitzades per la Casa Castells durant aquests anys. Anna Maria Simón va tenir vuit fills; dues filles grans, Gertrudis i Josefa, van col·laborar en l’empresa familiar ja que es conserven patrons realitzats per elles. Però va ser juntament amb els seus fills Joaquim i Marià que Anna Maria Simón formà societat a la mort del seu marit.

 

L’any 1906 arriba un dels encàrrecs més importants per a la Casa Castells, el mocador de núvia per al casament de la princesa Victòria Eugènia de Battenberg amb el rei Alfons XIII. El disseny del mocador el realitza Alexandre de Riquer, és adaptat per Marià Castells i Simón i realitzat per les germanes Ferrer, dues puntaires de Sant Vicenç de Montalt. En una fotografia realitzada per Adolf Mas i publicada el 17 de juny de 1906 a la Il·lustració Catalana, es pot veure a Anna Maria Simón controlant el treball de les dues puntaires. L’any 1908, en una visita del rei Alfons XIII a Arenys de Mar, els empresaris de la vila organitzen una exposició dels seus productes. L’escrit de Salvador Castelló, amfitrió del rei i propietari de la Reial Escola d’Avicultura descriu els objectes exposats per l’empresa de la Viuda Castells. El 19 de febrer de 1911 mor Anna Maria Simón i Batlle.

Fonts orals:

 

Fonts iconogràfiques:

Coberta del llibre Els Castells, uns randers modernistes , ampli treball sobre les labors realitzades per la Casa Castells d'Arenys de Mar (1862-1962). Està publicat pel Museu d'Arenys de Mar. Font: http://museu.arenysdemar.cat/ca/publicacions [Consulta: 24/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Il·lustració Catalana (1906). «Les puntes catalanes». En: Item: Ilustració Catalana, núm 159 (juny 1906), p. 378

Llodrà Nogueras, Joan Miquel (coord.) (2007). Els Castells, uns randers modernistes. Arenys de Mar: Museu d'Arenys de Mar.

Llodrà Nogueras, Joan Miquel (2008). «Els Castells, uns randers modernistes». En: Item: Quaderns d'Estudis Arenyencs, núm 11 (maig 2008), p. 45-61.

Palomer i Pons, Jordi (1994). Uns randers arenyencs. La família Castells 1862-1962. Argentona: Museu Marès de la Punta, Ajuntament d'Arenys de Mar.

Vinculada a les entitats:
  • Fábrica de blondas y encajes de seda, lino y algodón de Mariano Castells
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Neus Ribas San Emeterio
Darrera modificació:2010-09-24 15:15:15