Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Catalina Zaforteza i de Togores (La Gran Cristiana)

Identificació:Carlina, emprenedora, promotora d'obres d'art
Data de naixement:febrer de 1833
Data de defunció:setembre de 1912
Nascuda a:Palma
Lloc de defunció:Palma
Palma
Llocs de vinculació:Mallorca
Montpeller
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    marquesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

Va nàixer l’any 1833 a Son Berga, filla de Maria Antònia de Togores i de Tomàs de Quint-Zafortea i Dameto. Va quedar vídua l’any 1868 de Marià de Villalonga –marquès de Casa Desbrull, important terratinent mallorquí-, amb qui s’havia casat als 23 anys. Aleshores passà a administrar el patrimoni de l’espòs. Va promoure la creació dels jardins de Son Angelats a Sóller i la construcció del gran hort famós per la perfecció tècnica dels seus marges. S’interessà per l’arquitectura neogòtica, promovent nombroses reformes a sa casa del carrer de la Portella a Ciutat, així com la construcció de la capella-panteó de la Torre de Llucmajor.


Catalina, coneguda pel sobrenom de “la Gran Cristiana”, era una dona molt culta, de caràcter, i molt popular per la seua generositat. Mantenia a sa casa una tertúlia on la literatura i el carlisme eren temes habituals. I és que va estar compromesa amb la causa del carlisme mallorquí, col·laborant amb els pretendents Carles VI i Carles VII. Quan començà la Tercera Carlinada, l’any 1872, Catalina fou desterrada a Guadalajara, i els seus béns embargats. Tanmateix, va aconseguir enganyar les autoritats i dirigir-se amb un vaixell a França on va romandre exiliada a Montpellier, junt als seus fills, fins que va acabar la guerra.


Hi ha a Palma l’edifici esmentat d’origen gòtic que rep el nom de ca la Gran Cristiana. Ella visqué en aquest edifici en el segle XIX. L’any 1968 va ser adquirit per l’Ajuntament i cedit a l’Estat per al Museu de Mallorca que es va obrir al públic l’any 1976. Davant el portal conta la tradició que el cavaller Coc matà un drac que oferí a la seva enamorada, filla d’aquesta casa. El drac és avui al Museu Diocesà.

Obra:
Fonts orals:

Entrevista amb Josep M. Biarnés, 2009.

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Fonts iconogràfiques:

Ca la Gran Cristiana que rep el nom per Catalina Zaforteza i de Togores. Font: http://pmi.palmademallorca.es/patis_palma/cat/pati_22_Ca_la_Gran_Cristiana.htm

[Consulta: 24/02/2010].


 

Fonts bibliogràfiques:

Pascual, Aina; Llabrés, Jaume (coord.) (1999). Dones i èpoques: aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma de Mallorca: José J. de Olañeta (La Foradada, 61).

 

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Vuitcentisme
  • Carlisme
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Josep Miralles Climent
Darrera modificació:2010-09-27 11:20:37