Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Joaquima de Vedruna Vidal

Identificació:Santa, fundadora de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat
Data de naixement:abril de 1783
Data de defunció:maig de 1854
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Vic
França
Condició Socio-Econòmica:
  • Religiosa
  • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

Va nàixer a Barcelona el 1783 i va morir en la mateixa ciutat el 1854. Va ser una religiosa i fundadora, considerada santa per l'església catòlica.


Va nàixer en el si d'una família de la burgesia intel·lectual. Es va casar i va tenir vuit fills. Quan es quedà vídua, el 1816, es va traslladar junt amb els seus fills a Vic, on el seu marit posseïa terres. Primer va pensar ingressar en el convent de les carmelites d'aquesta localitat catalana. No obstant això va dedicar la resta de la seua vida a activitats d'ensenyament i assistència de malalts, per a la qual cosa el 1826 va fundar a Vic la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat. El 26 de febrer de 1826 va pronunciar els vots junt amb altres vuit dones.

 

La seua activitat religiosa va estar marcada per la Primera Guerra Carlista i els conflictes polítics del segle XIX. Així, durant la Guerra dels set anys, igual que la mare Ana María Janer, va treballar per als carlins en assistència a ferits de guerra i malalts. Va estar empresonada pel govern cristí per tenir un fill oficial en l’exèrcit carlí de Catalunya durant la guerra. Quan aquesta acabà va haver d'exiliar-se a França d'on va tornar el 1843 i va fundar vint-i-dos comunitats, malgrat els problemes causats per la inestabilitat política. La congregació es va expandir per Espanya i Amèrica Llatina.

 

Una gradual paràlisi la va obligar a abandonar el seu lloc com a superiora de l'orde, i morí, finalment, per un brot de còlera a Barcelona, el 22 de maig de 1854 a l'edat de 71 anys.

 

Joaquima va ser coneguda pel seu gran sentit de l'oració, per la confiança profunda en Déu i i per la caritat desinteressada. Va ser beatificada pel papa Pius XII en 1940. Curiosament, un dels seus descendents, el dirigent carlí català, Carles Feliu de Travy, mort el 2008, no va poder assistir a la seua canonització, realitzada en 1959 pel papa Joan XXIII, perquè el règim li havia retirat el passaport per les seues activitats antifranquistes.

Obra:
Fonts orals:Entrevista amb Carles Feliu de Travy.
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

Font: http://www.vedruna.org/ [Consulta: 27/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Llach, M.T. (1998). Santa Joaquima de Vedruna. Barcelona: Editorial Claret.

Medina del Pulgar, M.D. (1999). «Anna Maria Janer i Anglarill i les guerres carlistes». En: El carlisme i la dona. Barcelona: Fundació Francesc Ribalta.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Catolicisme
Vinculada a les entitats:
  • Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat – Vedrunes (CCV)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Josep Miralles Climent
Darrera modificació:2010-10-11 14:24:24