Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Mercè Plantada Vicente

Identificació:Soprano, professora de cant
Data de naixement:febrer de 1892
Data de defunció:maig de 1976
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Vilafranca del Penedès
Alt Penedès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Mercè Plantada va estudiar al Centre de Cultura Musical amb Antoni Colomé. Al 1913 es presentà al públic en un recital de lieder al Palau de la Música Catalana. Així encetava una vida artística molt intensa, centrada preferentment a Barcelona. Va actuar amb totes les orquestres importants del moment: Simfònica, Filharmònica, del Liceu, i Pau Casals, amb la Banda Municipal (un fet que la va convertir en la primera intèrpret de cant amb acompanyament exclusiu d’instruments de vent) i amb els Orfeons Català i Gracienc. També va col·laborar amb l'Associació Wagneriana de Barcelona. Era, doncs, habitual veure-la encapçalar els cartells de la programació musical de Barcelona, especialment en els concerts de lieder, la seva especialitat. També portà el seu art a París, altres capitals europees i al nord d’Àfrica.

  La ductilitat de la seva veu i la seva bona interpretació, així com el seu gust en la interpretació de lieder, justificaren el seu èxit. Fou tan admirada que fins i tot compositors com Falla, Stravinsky, Samper, Pittaluga, Strauss, Manén, Toldrà, Montsalvatge o Lamote de Grignon, li encomanaren la interpretació de les seves obres. Al 1925 Mercè Plantada va cantar composicions de Richard Strauss acompanyada al piano pel mateix compositor. De Toldrà va estrenar algunes composicions, como ara El giravolt de maig, peça que el compositor havia escrit especialment per a ella. Dirigida per Manuel de Falla va interpretar El Amor Brujo.

  A més de la seva vida concertística, també fou professora al Conservatori Superior de Música del Liceu. La combinació d’ambdues vides, una sobre els escenaris i l’altre dins les aules, li va valer la medalla del Mèrit Artístic, que li concedí l’Ajuntament de Barcelona el 1967.


  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://perso.wanadoo.es/historiaderubi/merce_plantada.htm [Consulta: 24/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Alié, Roger (1999). «El Gran Llibre del Liceu». En: Aviñoa, Xosé (dir.). Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62, vol. 12.


  Casares, Emilio (dir. i ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE.


  Mata, Francesc Xavier; Daufí, Xavier (1988). L'ópera catalana de la A a la Z, Col·leccionable del diari AVUI.

  Sanmartí Esteban, Clara (2006). «Intèrprets de música». En: Godayol, Pilar (ed.) Catalanes del XX. Vic: Eumo Editorial.

  Vinculada a les entitats:
  • Conservatori Superior de Música del Liceu (Barcelona)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
  Darrera modificació:2010-10-04 20:23:29