Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Emília Sureda Bimet

Identificació:Poetessa
Data de naixement:1865
Data de defunció:1904
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Palma
Palma
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Escriptora del segle XIX, va néixer a Palma el 1865. Filla de Juan Sureda Villalonga, un personatge destacat econòmic de Mallorca, i de Celerina Bimet, d’ascendència francesa. Néta de Juan Sureda Ripoll pertanyent a la primer generació d’arquitectes mallorquins. El seu germà Juan Sureda Bimet també va ser un personatge molt destacat de la cultura literària i de l'art.

  Comença la seva carrera de poetessa escrivint en castellà però el seu contacte amb altres escriptors destacats com Miquel Costa i Llobera, Mateu Obrador i M. Antonia Salvà fan que s’encamini cap a la utilització del català com a llengua per a les seves obres.

  A pesar de la genialitat dels seus poemes, té una escassa producció poètica dispersa en diferents publicacions que posteriorment va ser reunida al volum Poesies Mallorquines, al 1905, on evoca la mort de la seva mare quan els seus fills encara eren petits. Aquest volum incloïa 33 composicions seves i l’homenatge a alguns escriptors contemporanis de les Illes Balears destacats a l’època.

  La seva obra està influïda pel corrent de Béquer i Costa i Llobera. Segueix una estètica romàntica en els seus poemes, sempre partint de fórmules tradicionals. A la seva temàtica destaca la idealització de la vida pagesa com es pot apreciar a l'obra Vida Pagesa del 1898.

  Obra:

  Vida Pagesa (1898).

  Poesies Mallorquines (1905).

  Fonts orals:

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Gran Enciclopedia de Mallorca. Palma de Mallorca: Promomallorca, vol. 17.

  Bosch, Carme; Cuadrado, Perfecto-E. (1987). «Juan Sureda Bimet: Una cultura Centrifuga». En: Caligrama, vol. 2, núm. 2. http://www.raco.cat/index.php/Caligrama/article/view/66572/86300. [Consulta: 24/09/2009].

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Romanticisme
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
  Darrera modificació:2010-10-11 13:37:49