Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Clara Hammerl

Identificació:Directora finançera
Data de naixement:1860 (circa)
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:Alemanya
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Pollença
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    empresària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Casada amb Guillem Cifre de Colonya, va ser una dona molt vinculada al món del seu home a qui va conèixer perquè era la seva professora d’alemany; amb ell va tenir dos fills, Guillem i  Antònia.

Guillem Cifre va fundar la primera escola fora de Madrid amb els postulats de la Institució Lliure d'Ensenyament el 1879, i tan sols un any després, va crear un caixa d’estalvis a Pollença que estava vinculada a aquesta institució i estava pensada per fomentar els estalvis entre els seus alumnes.

Aquesta breu descripció de l'entorn de Guillem Cifre és bàsic per explicar la labor que va desenvolupar Clara Hammerl, ja que a la mort tràgica del seu marit per suïcidi, ella va prendre la directiva del treball del seu marit i va ser la primera dona a Espanya que va ser directora d’una entitat financera, la caixa d’estalvis de Pollença, des dels anys 1908 al 1916. Aquest fet va ser mal vist per la societat més conservadora de Pollença, que a més de no acceptar el fet que era estrangera i luterana, feia segons el seu criteri labors impròpies per a una dona en aquella època.

La seva dedicació va ser molt important ja que si bé la institució educativa va ser tancada per l’esclat de la Guerra Civil, la entitat financera ha perdurat amb esforç fins avui dia. 

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Republicanisme
Vinculada a les entitats:
  • Caixa d'Estalvis de Pollença
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
Darrera modificació:2010-10-02 19:52:02