Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Joaquima Santamaria Ventura (Agna de Valldaura)

Identificació:Escriptora, folklorista
Data de naixement:1854
Data de defunció:1930
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Escriptora i folklorista. Va participar en el moviment de la Renaixença i va signar la seva obra sempre amb el pseudònim Agna de Valldaura. Va col·laborar en diverses revistes de l’època, entre les quals destaquen Lo Gay Saber, L'Aureneta de Buenos Aires i La Llumanera de Nova York. En aquesta darrera revista, va publicar “L’aucell y l’atmetller. Faula” en un número especial dirigit per Dolors Monserdà que estava “dedicat a les dones catalanes i redactat exclusivament per elles” (núm. 49, maig de 1879). Va ser una dona de profundes conviccions religioses i patriòtiques, i aquestes característiques es reflecteixen en la seva obra, que inclou el doble vessant d’escriptora jocfloralista i de folklorista. Com a escriptora, va publicar el llibre de poemes i narracions titulat Fullaraca (1879), l'aplec de poesies Ridolta (1882) i l'assaig Breus consideracions sobre la dona (1886). Com a folklorista va publicar el recull Tradicions religioses de Catalunya (1877), que va ser traduït al castellà el 1925. A la col·lecció "Lectura popular" va publicar el llibre Tradicions. Pel que fa a la seva dimensió social, va col·laborar amb Dolors Monserdà en la tasca d’ajudar les dones obreres, que en els inicis de la industrialització van patir una doble discriminació: d’una banda la de ser dones i de l’altra la de ser treballadores.

  Obra:

  1877: Tradicions religioses de Catalunya. Barcelona: Estampa de J. Roca y Bros.

  1926: Tradicions religioses de Catalunya. Amb il·lustracionsde Joan G. Junceda. Rondalles catalanes 11. Barcelona: Foment de Pietat.

  1948: Tradicions religioses de Catalunya. Barcelona: Millà.

  1879: Fullaraca. Prosa i vers. Barcelona: Estampa Peninsular.

  1882: Ridolta. Aplech de poesias. Barcelona: Joan Roca y Bros.

  1886: Breus consideracions sobre la dona. Barcelona: Tip. Católica.

  (s.d.): Tradicions. Lectura popular. Biblioteca d’autors catalans, 345. Barcelona: Ilustració catalana.

  Fonts orals:

   

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Llopart, Dolors (2008). «L’estudi de la cultura popular». En: Soler i Amigó, Joan (ed.) (2005-2008). Tradicionari. Enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya. Barcelona: Enciclopèdia Catalana / Generalitat de Catalunya, vol X, p. 13-71.

  Prats, Llorenç; Llopart, Dolors; Prat, Joan (1982). La cultura popular a Catalunya. Estudiosos i institucions 1853-1981. Barcelona: Fundació Serveis de Cultura Popular.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Renaixença
  • Romanticisme
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Carme Oriol Carazo
  Darrera modificació:2010-10-08 12:07:40