Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Cristina Valls Aguiló

Identificació:Actriu
Data de naixement:octubre de 1901
Data de defunció:1982
Relacions familiars:Catina Valls, germana.
Joan Estelrich Frau, espòs.
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Palma
Palma
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Artesana_Artista
    actriu
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Filla de Joan Valls i Catalina Aguiló, argenters, passà la seva infantesa a Palma. Rebé educació de la mà d'algunes mestres de la ciutat, alhora que ajudava en el taller familiar.

El 1910 trepijà per primera vegada un escenari gràcies al teatre d'Es Racó de Plaça, del qual Tomàs Aguiló, el seu oncle, n'era el director escènic. Per Nadal representaren «Entre el deber y el derecho» d'Echegaray.

La seva mare enviudà i per sortir endavant obrí una lleteria al centre de Palma. Però es calà foc i com no pogueren fer front als deutes hagueren de tancar.

Acabada la I Guerra Mundial retornaren a l'ofici d'argenters mentre Cristina aprenia a cosir amb l'ajut d'una veïna. Més tard aniria a l'Escola d'Arts i Oficis, on va aprendre a fer patrons.

Amb els seus germans entrà a l'Orfeó Mallorquí, on va conèixer qui es convertiria en el seu marit l'any 1928, l'empresari i actor teatral Joan Estelrich Frau. Juntament amb ell i la seva germana Catina fundaren el 1927 la companyia Catina-Estelrich, a la qual treballarien, entre d'altres, amb Xesc Fortesa.

Després de quatre anys de matrimoni van tenir el primer fill. El 1940 tindrien la segona filla.

L'any 1929 sorgeix un entrebanc per la companyia quan es promulga la «llei del teló metàl·lic», que prohibia tota casta de representacions teatrals en escenaris que no estiguessin equipats amb aquest tipus de teló. Finalment, el 1938 es dissol la companyia.

Fins al 1948 Cristina no torna als escenaris; ho féu amb la representació de «El tio de l'Havana».

També formaria part de les següents companyies: l’Agrupació Declamatòria Palmesana, la Penya Artística i l’Artis. Amb totes elles representà un bon grapat d'obres.

La seva popularitat arribà a ser tal que Aina Villalonga escriví el «El rebeinét» expressament per a ella. Aquesta mateixa obra es representaria el 1952 per Artis com a homenatge a Cristina.

Es va retirar de l’escena el 1968.

El 20 de desembre de 1971 el Ple Municipal de Ciutat li otorgà la Medalla de Plata de Ciutat  per la seva trajectòria artística.

Obra:
Fonts orals:

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques: 

Janer Manila, G. (1997). Implicació social i humana del teatre: biografia apassionada de Cristina Valls. Palma: Moll.

Perelló Felani, Francesc. La producció dramàtica en el Teatre Principal de Palma (1857-2001). http://www.teatreprincipal.com/docs/Producciodramatica_ca.pdf>. [Consulta: 9/11/2002].

 

Vinculada a les entitats:
  • Companyia de Teatre Catina-Estelrich
  • Artis
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Catalina Escarrer Bauzá
Darrera modificació:2010-10-11 14:08:49