Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Caterina Albert

Identificació:Comtessa de Pallars
Data de naixement:s. xv
Data de defunció:s. xv
Nascuda a:
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Pallars Sobirà
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    comtessa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:Caterina era filla del cavaller rossellonès Felip Albert i de Violant de Cardona i estava casada amb el darrer comte de Pallars, Hug Roger III. Aquest encapçalà el bàndol de la Generalitat de Catalunya, enfrontat a Joan II. Va ser exclòs de la Capitulació de Pedralbes i va refugiar-se al Pallars on va poder resistir fins que, el 1484, Ferran II el Catòlic va encarregar al comte de Cardona Joan Ramon Folc III de Cardona la conquesta del Pallars. El 1488 Hug Roger va haver de fugir a França i deixà la defensa de la vila de València d'Àneu a la seva esposa Caterina Albert. Caterina va resistir el setge i defensà vila i terres durant tres anys, esperant fins l’últim moment que arribés, des de l’exili, el seu marit amb reforços fins que, el 1491, es va veure obligada a rendir-se i a marxar a l'exili. Es conserven les cartes que li va adreçar el seu espòs des de l'exili, cartes que reflecteixen una estimació i admiració profundes i sinceres, expressen els sentiments d'amor i el dolor de estar privat de la seva presència. Ella també li escrivia, malauradament només hem trobat una de les seves cartes, just d’aquell any en què, assetjada i amb manca de blat, contestava les cartes d’amor del comte parlant de treballosa absència. Després de tres anys de resistència, Caterina i el seu marit Hug Roger són condemnats en rebel·lia a pena de mort i confiscació de les seves terres. El comtat de Pallars fou atorgat a Joan Ramon Folc IV de Cardona.
Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Sobrequés, Santiago. La guerra civil catalana al segle XV. Barcelona: Edicions 62, 1973.

Sobrequés, Jaume; Sarobe, Ramon (2008). Hug Roger III. Epistolari de guerra i exili del darrer comte de Pallars (1451-1500). Editorial Base Històrica, Barcelona.

Vinyoles, Teresa; Martín, Susana; Chalaux, Lydia (2003). «La rueca y la espada. Las mujeres medievales, la guerra y la paz» a: Nash, M.; Tavera, S. (Eds.), Las mujeres y las guerras. El papel de las mujeres en las guerras de la Edad Antigua a la Contemporánea. Barcelona: Icaria Editorial.

Vinyoles, Teresa. « La pau per nosaltres, dones, és molt delitosa» a Mediacions femenines en els conflictes dels temps feudals. En premsa
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Elena Cantarell Barella
Darrera modificació:2010-06-29 15:07:41