Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Rosa Ricart Ribera

Identificació:Bibliotecària
Data de naixement:febrer de 1911
Data de defunció:juliol de 2005
Relacions familiars:Filla d'Artur Ricart Orduca i d'Isabel Ribera Reixach. Germans: Isabel, Maria i Artur.
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
  Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
  Biografia:

  Va néixer al barri de Sant Andreu (Barcelona) el febrer de 1911, la gran de quatre germans. La continuació del negoci familiar semblava el seu destí professional, i els estudis de biblioteconomia l'elecció parental per a una de les germanes; però la preferència d'aquesta per atendre a la botiga, l'alliberà i donà llum verda a les seves veritables aspiracions de caire més autònom i intel·lectual. Aquestes es van materialitzar el 1935 quan es matriculà a l'Escola de Bibliotecàries. Els seus estudis coincideixen amb els difícils anys de la Guerra Civil i durant la direcció de Jordi Rubió i Balaguer, qui alhora fou emblemàtic professor, i de qui la influència i  amistat continuà fora de l’aula. D’aquesta època conserva els «records més meravellosos».

   

  A partir de 1939 va exercir de bibliotecària a la mateixa Escola de Bibliotecàries i posteriorment a la Biblioteca de Catalunya, però el que marcà la seva vida professional va ser l'oportunitat oferta pel Consell Britànic per esdevenir la fundadora de la biblioteca de l’Institut Britànic de Barcelona, l’any 1945, i on treballà fins a la seva jubilació l’any 1981. La Biblioteca del Britànic, a part d’oferir un punt de trobada d'anglòfils i d'intel·lectuals, o per a qui volgués llegir la premsa anglesa, introbable a la ciutat de la postguerra, representava un model a l’avantguarda del sistema bibliotecari del país. Rosa va procurar que aquest pont cultural funcionés  amb la màxima eficiència. Amb el temps els serveis es van anar modernitzant, en especial els de documentació i obtenció de documents de la British Library, el programa de visites d'estudis al Regne Unit o d'intercanvi de professors anglesos, i l'organització de seminaris, com els que van ajudar l'Escola de Bibliotecèries a adaptar el pla d'estudis a les noves tendències, pas previ a l'adscripció a la Universitat de Barcelona.

   

  Rosa s'interessà per la formació dels bibliotecaris, el seu reconeixement laboral, per la innovació i els nous esdeveniments professionals, i participà amb articles, conferències i ponències en seminaris i congressos internacionals. L'entusiasme i el seu lema noucentista de la il·lusió per la feina ben feta va ser un legat que deixà als seus col·laboradors.

   

  Més enllà del camp professional, Rosa portà una vida molt activa, amb gran varietat d'interessos, els viatges, la família, la vida cultural de la ciutat, i en particular els actes socials que l'Institut Britànic mateix organitzava amb el seu assessorament i que reunia el món artístic i intel·lectual. El seu tarannà era el d'una dona moderna i liberal amb un viu sentit de l' humor, i de fàcil connexió amb les noves generacions.

   

  El 1974, i a petició d'un grup de bibliotecàries, va convertir-se en la primera presidenta de l'Associació d'Antigues Alumnes de l'Escola de Bibliotecàries de Barcelona,  i des de 1975-1977 presidenta de l'Associació de Bibliotecàries, bressol del futur Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

   

  El 1982 el Consell Britànic, en reconeixement de la labor professional i d'apropament dels dos països, li atorgà la condecoració de Membre Honorari de l'Ordre de l'Imperi Britànic (M.B.E.), una de les distincions més preuades que pot oferir la Gran Bretanya a una persona no anglesa.

   

  L’any 1986 va fer donació a la Generalitat de Catalunya d’un estudi al carrer Comerç perquè pogués ser utilititzat pels estudiants de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, residents fora de Barcelona.

   

  La figura de Rosa va ser motiu de record i homenatge en l’acte acadèmic de final de curs de les promocions 2005-2006 de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, que tingué lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

   

  Obra:

  «Evolución de las Bibliotecas Públicas en la Gran Bretaña». Biblioteconomía, núm. 55-56, año XIX (1962), p.11-24.

   

  «Salutació». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm, 1, any 1 (1975), p.11.

  <http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/73822/85501 >

  [Consulta: 1/02/2010].


  «La Classificació Decimal Universal en el món de les computadores i la reprografia». Biblioteconomia, (segona època), núm. 80, any XXXIII (1976), p. 81-85.


  «Eugeni d’Ors, director de l’Escola Superior de Bibliotecàries». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 1 (1982), p. 30-33.

  <http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/52802/60752>


  «La formació de bibliotecaris arreu del món». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 3 (1983), p. 29-33. (Gran Bretanya) <http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/52825/60776>


  «Jordi Rubió i Balaguer: Bibliotecari, mestre i Director de l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 3 (1983), p. 38-42. (Conferència feta el 20.XII.1982 a l'auditori de la Biblioteca de Catalunya en record del magisteri del Sr. Jordi Rubió i Balaguer).

  <http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/52826/60777>

   

  «L'associació al 1974». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 9 (1986), p. 9-10 (Paraules adreçades a la primera assemblea de l'Associació d'Antigues Alumnes de l'Escola de Bibliotecàries de Barcelona. Barcelona, 10 de desembre de 1974)-

  http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/73821/85500>


  «Bibliotecaris com a documentalistes». Butlletí de l’Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 9 (1986), p.16-20. (Comunicació presentada en anglès a la ponència «Trets comuns en la formació d'especialistes de la informació» a la Reunió Tècnica de la Federació Internacional de Documentació (FID) que va tenir lloc a Madrid del 8 a I'11 de juny de 1976).

  <http://www.raco.cat/index.php/ButlletiBibliotecaris/article/view/73824/85503>

  Fonts orals:

  Bierge Lloret, Gemma (2005). «In memoriam Rosa Ricart i Ribera». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 40 (2005), p. 143-145.

  <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22647/41450>

   

  Estivill i Rius, Assumpció. Una mirada retrospectiva: de l'Escola Superior de Bibliotecàries a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació (1915-2005). BiD: textos universitaris de Biblioteconomia i Documentació, núm. 16 (juny 2006).

  <http://www2.ub.edu /bid/consulta_articulos.php?fichero=16estivi.htm>      [Consulta: 14/10/2009]

   

  Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes (COBDC). El Col·legi fa vint anys i repassem la seva història. Les presidències (en línia). Actualitzat 29 abril 2007 [Consulta: 14/10/2009]

  <http://www.cobdc.org/collegi/20anys_presid_ricart.html>

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:
  Vinculada a les entitats:
  • Escola Superior de Bibliotecàries
  • Institut Britànic de Barcelona
  • Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Gemma Bierge Lloret
  Darrera modificació:2010-10-04 21:03:41