Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Lina Ódena Garcia (Paulina Ódena Garcia)

Identificació:Política, miliciana comunista
Data de naixement:1911
Data de defunció:1936
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:(Granada)
Granada
Llocs de vinculació:Madrid
Barcelona
Moscú
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
  cosidora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Lina Ódena García es comprometé de molt jove amb la causa comunista, per la qual acabà donant la vida durant la Guerra Civil espanyola. Treballava de sastressa en el taller familiar que la seva família regentava a l’Eixample.


  L’any 1931, s’instaurà a Espanya la Segona República i, per primer cop en la història d’Espanya, la Constitució recollí el dret de les dones a participar en política. Aquell mateix any, Lina Ódena, que ja pertanyia a les Joventuts Comunistes, marxà a formar-se a l’escola Marxista-Leninista de Moscou durant catorze mesos amb la intenció d’aplicar les ensenyances a la reconstrucció del país.


  Quan tornà, participà en la creació del Partit Comunista de Catalunya i formà part del Buró Nacional del Partit Comunista d'Espanya com a delegada a Catalunya. L’any 1933 fou nomenada secretària general de les Joventuts Comunistes de Catalunya i candidata al Parlament de la República. Les eleccions, no obstant això, les guanyà la dreta.


  L’octubre de 1934, amb motiu de l’entrada de membres de la CEDA al govern, es produí una revolució armada que va triomfar durant dues setmanes a Astúries. Ódena, que s’havia integrat a Aliança Obrera i a Socors Roig Internacional, participà el 6 d’octubre de 1934 en la lluita armada a Sant Cugat i Barcelona, i fou detinguda per la seva tasca clandestina d’acollida de nens orfes de miners asturians.


  L’any 1936, Ódena vivia a Madrid i s’involucrà de forma molt activa a la campanya per les eleccions generals d’aquell mateix any. Acompanyà a Dolores Ibárruri, més coneguda com la “Pasionaria”, a una gira de mítings per diverses ciutats espanyoles.


  En el moment de l’alçament, el 18 de juliol del 1936, Lina Ódena es trobava a Almeria, on assistia a un congrés provincial de les Joventuts Socialistes. S’allistà a l’exèrcit republicà i entrà en combat a Almeria, Jaén, Guadix, Motril i Granada. El setembre del 1936 el seu cotxe creuà un control falangista i per evitar que la fessin presonera, Lina Ódena se suïcidà d’un tret. 

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://foromemoriagranada.blogspot.com/2008/07/lina-odena.html [Consulta:23/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Martínez, Maria Teresa; Pagès, Pelai (eds.) (2000). Diccionari Biogràfic del moviment obrer als països catalans. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 987.

   

  Solà, Joan (2006). “Polítiques”. En: Godayol, Pilar (ed.) Catalanes del segle XX. Vic: Eumo, p. 329-347.

   

  Gascón, Antonio. "Lina Odena: Recuperando la memoria colectiva para los más jóvenes." Colectivo Editorial Ka-os-en-la-red. http://www.sbhac.net/Republica/Personajes/Biografias/LinaOdena.htm [Consulta 6/10/09].

  Moreno, Manuel. “1932 Creación del PCC. Un apunte histórico sobre el comunismo catalán y español” Federación Foros por la Memoria. http://www.foroporlamemoria.info/documentos/2004/avant_01052004.htm [Consulta 6/10/09].

  Nash, Mary "Lina Odena". Memoria republicana. Galería de grandes y pequeños héroes de la GCE. http://www.sbhac.net/Republica/Personajes/Heroes/Heroes.htm [Consulta 6/10/09].

  Puche, Ramón. “Las mujeres y la guerra civil”. http://www.guerracivil1936.galeon.com/mujeres.htm [Consulta 6/10/09].

   

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
  Vinculada a les entitats:
  • Aliança Obrera
  • Joventuts Comunistes de Catalunya
  • Socors Roig Internacional
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Caterina Riba Sanmartí
  Darrera modificació:2010-10-04 19:20:04