Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Francesca Vidal Tous

Identificació:Obrera, feminista
Data de naixement:1851
Data de defunció:1939
Nascuda a:Palma
Lloc de defunció:Palma
Llocs de vinculació:Mallorca
Condició Socio-Econòmica:
  • Obrera
    cosidora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Nasqué dins una família obrera palmesana. La mare, Antònia Tous, era modista i Francesca també fou modista. Als 19 anys fou vocal de la primera associació d’obreres mallorquines de la que es té notícia, “La Virtut Social”. El 1870 s’havia format a Palma La Virtud Social, una associació d'obreres cosidores, adherida al Centre Federal de Societats Obreres de Palma i integrada dins l'Associació Internacional de Treballadors, de tendència bakuninista. Aquelles modistes tingueren una taula reivindicativa específicament femenina, ja que reclamaren el dret al treball i a un salari com el dels seus companys masculins, que els hi permetés viure independentment, sense comptar amb l’ajut dels pares. També vindicaven per a la dona un nou rol dins de la família perquè deixàs de ser propietat del marit o del pare.

Francesca fou una autodidacta i durant els anys 80 del segle XIX va fer classes a nines i a dones obreres a l’escola que fundà amb altres feministes dins la Unió Obrera Balear (UOB). , junt amb la seva germana Isabel. Les republicanes de la Unió Obrera Balear reclamaven de l’Estat cases bressol i escoles nocturnes per a combatre l’analfabetisme de les treballadores. Encara en els anys noranta continuava exercint de mestra de les filles dels associats i associades de la UOB. En aquesta tasca l'ajudava la seva filla major Antònia, qui aleshores només comptava 14 anys.

Ella tingué dues filles, Francesca i Antònia Mateu Vidal, mestres que regentaren una moderna escola a Palma. Francesca Vidal ocupà un càrrec de responsabilitat a la Junta de Senyores; organitzadora del Congrés Femení i amb dues filles petites, el 1883 assolí la responsabilitat de ser secretària de la organització del Congrés Femení Nacional. Aquest s’havia de celebrar a Palma i comptava amb l’adhesió d’altres grups feministes de l’estat espanyol i de l’estranger. Es va suspendre per la pressió del conservadorisme social i de l’església.

Obra:
Fonts orals:

Entrevista feta el maig de 2008 a la família d’Antoni Gayà Gili d’Artà, gendre de Francesca Vidal. 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

 

Fonts iconogràfiques:

 

Fonts bibliogràfiques:

Peñarrubia, Isabel (2006). Entre la ploma i la tribuna. Els orígens del primer feminisme a Mallorca, 1869-1890. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.


Peñarrubia, Isabel (2007). Magdalena Bonet i Fàbregues (Palma 1854-?). Palma: Ajuntament de Palma (Col·lecció Dones de Palma. Les grans desconegudes).


Peñarrubia, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Palma: Edicions Documenta Balear.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
  • Anarquisme
  • Republicanisme
Vinculada a les entitats:
  • La Virtud Social
  • Escola de la Unió Obrera Balear
  • Junta de Senyores del Congrés Femení Nacional
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Isabel Peñarrubia Marquès
Darrera modificació:2010-10-11 18:31:22