Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Anna Canalias Mestres (Agna Canalias)

Identificació:Escriptora, pedagoga, feminista
Data de naixement:1886
Data de defunció:1934
Nascuda a:(Magallón)
Saragossa
Lloc de defunció:Molins de Rei
Baix Llobregat
Llocs de vinculació:Catalunya
Mallorca
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  pedagoga
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
Biografia:

Anna va néixer accidentalment al poble aragonès de Magallón, tot i que va viure tota la infantesa a Molins de Rei. El 1905, acabada la carrera de Magisteri,  s’instal·là a Barcelona i impartí classes nocturnes a un ateneu obrer fins al 1910. Així la jove mestra des d’aquella aula on acudien les treballadores fabrils del barri, començà a copsar la qüestió social. Entre 1910 i 1913 Anna es preparà per a ser professora d’Escola Normal de Mestres a  l’Escola Superior de Magisteri de Madrid. L’Escola combregava amb els postulats de la Institució Lliure d’Ensenyament de Giner de los Ríos i donava una sòlida formació intel·lectual i pedagògica. Tanmateix el creixent catalanisme aixecava  un agressiu espanyolisme, també sentit per sectors del professorat de l’Escola de Madrid. El fet que Anna publicàs poesia en català i s’identificàs amb el nacionalisme li valgué atacs d’aquell sector. El 1913 Anna acabava els estudis de professora d’Escola Normal i després de varis destinacions, el 1921 concursà per a obtenir plaça a la Normal de Palma. Anna i les altres companyes de la Normal es proposaren influir en el progrés de la societat illenca i de les dones, en concret, i foren un revulsiu dins de l’entorn conservador. Publicava articles feministes a la premsa mallorquina i predicava el pacifisme. Ressaltava la necessitat de la intervenció femenina en l’elaboració de les lleis i, per tant, l’accés al sufragi. Anna i un grup de dones fundaren a Palma una associació feminista i organitzaren actes culturals i cursos de taquigrafia, de tall i confecció, etc. Oferiren classes de formació primària per adultes. El 1931 de seguida s’identificà amb la República i es preocupà de la formació de les dones com a noves electores. Però hagué d’aturar la seva activitat per una malaltia del cor el 1933 i el 1934, finia a Molins de Rei.

Obra:

Publicà quatre llibres de poemes: Líriques, Natura, Poesies  i Sonets erudits. Resten desconeguts molts poemes seus sortits en la premsa i revistes de la seva època.

 

La seva obra en prosa consistent en nombrosos articles sobre temes socials, pedagògics i feminisme encara es troba dispersa en periòdics i revistes de Catalunya i Mallorca.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

 

Fonts bibliogràfiques:

Cabaleiro Manzanedo, Julia (1999). "Un diàleg amb l'escriptura d'Agna Canalias Mestres". L'espai. Molins de Rei: Núm. 2, p. p. 83-87.

DDAA (1975). Les cinc branques. (Poesia Femenina Catalana). Barcelona: Romero Indústria Gràfica.

 

Gran Enciclopèdia Catalana.

 

Peñarrubia, Isabel (2008). Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX). Palma: Edicions Documenta Balear.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Feminisme
 • Krausisme
 • Catalanisme
Vinculada a les entitats:
 • Escola Normal de Palma
 • Foment del Civisme de Mallorca
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Isabel Peñarrubia Marquès
Darrera modificació:2010-09-29 17:50:11