Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Teresa Giner

Identificació:Activista política
Data de naixement:s. xix
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:Castelló de la Plana
Plana Alta
Lloc de defunció:Plana Alta
Llocs de vinculació:Castelló
Condició Socio-Econòmica:
 • Burgesa
 • Mestressa_de_casa
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

   

  Nascuda a Castelló de la Plana. Afiliada i propagandista del Partit Republicà Radical i membre de l’Agrupació Femenina Radical.  Va ser triada per aclamació presidenta del districte 4t de la capital.

  En la seua intervenció en un míting amb motiu de la presentació de les Agrupacions Femenines celebrat al cine Capitol de Castelló el 1932, va afirmar, en perfecta harmonia amb el paper que el Partit Republicà atribuïa a la dona, que el principal motiu que li va moure a acceptar la presidència va ser el de poder socórrer els pobres necessitats. En aquest mateix acte, en produir-se en nom del partit el lliurament de la bandera distintiva de l’Agrupació Femenina, va dir: «esta bandera que nos entrega el Partido Republicano Radical, no hay que mirarla solamente, esta bandera la tenemos que amar, al igual que las madres aman a sus hijos». No va fer més que manifestar el sentir del republicanisme radical,  les dones havien de contribuir a aqueixa labor de socialització dels valors polítics del republicanisme.

  Al març de 1933 va ser una de les primeres dones, al costat de Dolores Climent i Carmen Avinent, que es va incorporar al comitè local de Castelló. Era la primera vegada que s’institucionalitzava la presència femenina en òrgans decisoris del partit.

  En les eleccions generals de 1933 va participar en els mítings amb companys de Partit Radical. A pesar del fet evident de la defensa del vot femení realitzat per moltes dones radicals, la presència de la dona en les llistes electorals preocupava els radicals. De fet, Teresa Giner, en un míting pronunciat a Almassora,  manifestava que era lamentable el fet que s’haguera donat el vot a la dona quan tan inclinada estava cap al clericalisme «que en vez de ilustrarla procuraba mantenerla en la ignorancia».

  Va morir a Castelló en data desconeguda.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  República. 2 juliol 1932.

  República. 9 gener 1935.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Republicanisme
  Vinculada a les entitats:
  • Partit Republicà Radical
  • Agrupació Femenina Radical
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Inmaculada Badenes-Gasset Ramos
  Darrera modificació:2010-10-02 19:09:45