Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Sibil·la, de Castellvell

Identificació:Priora d'Alguaire
Data de naixement:s. xiii
Data de defunció:febrer de 1329
Nascuda a:Segarra
Lloc de defunció:Alguaire
Segrià
Llocs de vinculació:Baronia d'Alguaire
Condició Socio-Econòmica:
 • Religiosa
  priora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Filla d’un cavaller de la Segarra, va ser la sisena priora del monestir de monges Santjoanistes d’Alguaire, entre els anys 1310 i 1329, com a successora en el priorat d’Agnès de Queralt (1297-1310). Sibília va ser la priora més destacada en el desenvolupament del domini territorial del monestir d’Alguaire. Mitjançant una sèrie de compres i de permutes, va posar les bases que permetrien a les priores del monestir ser les senyores de la futura baronia Santjoanista d’Alguaire, la qual inclouria els termes d’Alguaire, Vilanova de Segrià, la Portella, Sant Miquel de Ratera, Gatmullat, el Pedrís, l’Olzinar i Tabac.

  A la mort de Sibília (1329) fou reconeguda com a nova priora Marquesa de Ribelles (1330-1348), després de superar un conflicte plantejat entre les membres de la comunitat per resoldre la successió.

  El 1330, fra Helion de Vilanova, gran mestre de l’orde de l’Hospital, redactà els estatuts de la nova baronia d’Alguaire. L’establiment de la baronia es va veure facilitada per l’extinció de l’orde del Temple, produïda durant el priorat de Sibília, ja que provocà la transmissió de béns i senyories dels Templers a l’orde de Hospital. Aquestes decisions van comportar que la baronia d’Alguaire passés de dependre de la castellania d’Amposta al Gran Priorat de Catalunya.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Lladonosa Pujol, Josep (2007). Història de la Vila d’Alguaire i el seu Monestir Santjoanista. Alguaire: Ajuntament d’Alguaire.

  Vinculada a les entitats:
  • Monestir de Santa Maria d’Alguaire
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Joan Sagués San José
  Darrera modificació:2010-06-19 18:01:38