Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Dolors Codina Arnau

Identificació:Alcaldessa
Data de naixement:1878
Data de defunció:1944
Nascuda a:Lleida
Segrià
Lloc de defunció:(El Talladell)
Urgell
Llocs de vinculació:El Talladell
Condició Socio-Econòmica:
 • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Aquesta propietària del Talladell (poble urgellenc agregat al municipi de Tàrrega des del 1969 i entitat municipal descentralitzada des del 2009) es dedicà a l’activitat política local en la dècada dels anys vint del segle XX, moment gens habitual per a la participació política femenina.

  Filla de Joaquim Codina Canut (del Talladell) i de la seva primera esposa, Maria Teresa Arnau Moncusí (de Bell-lloc), va ser la pubilla de cal Codina del Talladell, família de rics terratinents en la qual, des del segle XIX, hi havia hagut diversos professionals liberals i polítics. El seu oncle Felip Codina Canut va ser el membre més destacat del partit Progressista de Tàrrega i cap provincial del partit en els darrers anys de la monarquia d’Isabel II i en els primers del Sexenni Democràtic. Posteriorment seria diputat provincial i senador (1871-1872).

  El 1924, iniciada la dictadura militar del general Primo de Rivera, Dolors Codina fou designada alcaldessa del Talladell. En aquell ajuntament, integrat per sis regidors, encara hi hauria dues dones més (Antònia Solé Segura i la senyora Francesca, mestra del poble).

  Aquest fet la converteix en la primera alcaldessa catalana i en una de les primeres d’Espanya, juntament amb Matilde Pérez Mollà de Quatretondeta, a la província d’Alacant (també el 1924). L’alcaldia de Codina s’acabà amb el final de la dictadura.

  Durant la República es dedicà a l’administració del patrimoni familiar i, posteriorment, va passar els anys de la Guerra Civil amagada a Barcelona. Va retornar al poble el 1940 per recuperar la seva posició social. Quatre anys després va morir de forma sobtada, el motiu oficial fou un atac de cor. Per al seu comiat es va celebrar un sumptuós enterrament. Va morir sense fills i en el poble pràcticament no queda cap vestigi visible del seu mandat com a alcaldessa.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Capdevila, Joaquim (2008). Tàrrega (1898-1923): societat, política i imaginari. Barcelona; Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

  Lloreta, Natàlia (2009). «Dolors Codina Arnau (Lleida, 1878 – el Talladell, 1944). Una excepció entre la masculinitat política». En: Lleida és femení. Dones per a la història. Lleida: Alfazeta, p. 71-75.

   

  Vinculada a les entitats:
  • Ajuntament de Talladell
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Joan Sagués San José
  Darrera modificació:2010-09-30 18:22:07