Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Maria Soteras Mauri

Identificació:Jurista, primera llicenciada en Dret, exiliada
Data de naixement:desembre de 1905
Data de defunció:març de 1976
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:(Ciutat de Mèxic)
Mèxic
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Maria Soteras Maurí és la primera dona que es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona, i la primera dona membre de Col·legi d´Advocats de Barcelona, el 1927. Va néixer a Barcelona el dia 4 de desembre de 1905, al carrer de la Boqueria, 1, 2n. Filla d´Agustina Mauri Poal, natural de Terrassa, i de Salvador Soteras Taberner, natural de Madrid, de professió arquitecte.


El curs 1920-1921 es matriculà a Filosofia i Lletres, però va abandonar els estudis triats inicalment i el curs següent es va inscriure a la Facultat de Dret. Un cop llicenciada el 1927 va muntar despatx amb Antoni Vilalta Vidal. El 7 de maig de 1931, es va casar amb el citat Antoni Vilalta i Vidal (Barcelona, 1905 – Berlín, 1981), també advocat. Antoni Vilalta va tenir un protagonisme destacat en els sectors d´esquerra catalana.


L´any 1932 va néixer la seva filla Maruxa Vilalta Soteras, i dos anys després, es van exiliar a París, arran dels fets del 34 a Barcelona. Tornaren a Barcelona l´any 1935.


A la fi de la Guerra Civil, el Tribunal de Responsabilitats Polítiques va incoar un expedient contra Maria Soteras, acusada de “conducta detestable respecto al GMN (Glorioso Movimiento Nacional) siendo de ideas izquierdistas y militando en el partido Esquerra Catalana… no ejercía su profesión dedicándose exclusivamente y con gran anhelo a la propaganda rojo-marxita”. A més d´acusacions ideològiques, es feia constar que ella i el seu marit havien regalat una casa i 173.000 pessetes, a “los rojos de Cataluña”.


Maria Soteras es va exiliar a Mèxic. A la ciutat de Mèxic DF, van fundar amb el seu marit el Bufete Internacional, i van tornar a exercir la seva professió d´advocats especialitzats en Dret Penal i Civil.


A Mèxic Maria es va trobar amb altres advocades exiliades,; amb Maria Lluïsa Algarra, que en aquells moments es dedicava a escriure guions radiofònics i cinematogràfics, i amb Marta Dutrem.


El 9 de març de 1976 Maria Soteras Maurí va morir d´una pulmonia a la ciutat de Mèxic.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Segura, I.; Yanes J. S. Advocades i jutgesses a Barcelona (1877-1939). Comissió de Dones del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Estudi Inèdit.

 

Costa Deu, J.; Sabaté, M. (1935). La nit del 6 d’Octubre a Barcelona. Barcelona.

Vinculada a les entitats:
  • Col·legi d'Advocats de Barcelona
  • Facultat de Dret (Universitat de Barcelona)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Encarna Bodelón González
Darrera modificació:2010-10-08 16:01:48