Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Fermina Vilches Pellissari

Identificació:Actriu
Data de naixement:s. xix
Data de defunció:s. xx
Relacions familiars:Filla de l'actriu Cornèlia Pellissari.
Nascuda a:
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  actriu
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Era filla de l’actriu Cornèlia Pellissari. Comença a treballar en algunes funcions al Romea al febrer 1864 amb la seva mare i és contractada per l’Odeon durant les temporades 1864-65 i 1865-66, on treballa amb les primeres actrius catalanes Francesca Soler i Anna Alfonso de Puig. Participa el 1864 en la secció de la Gata, compromesa a representar obres en català, que canviarà de nom l’any següent pel de “Teatre català”. Estrena, entre d’altres peces, La pubilla del Vallès (1864) de J. M. Arnau, Les carbasses de Montroig (1865) de Pitarra, i representa Les joies de la Roser a l’abril de 1866. Als estius treballa en diferents teatres de la capital catalana, com el Variedades (1865), on representa Al altre món de J. M. Arnau, en companyia de Lleó Fontova i Iscle Soler, o el Teatro de la Zarzuela (1866). A la temporada 1867-68 és contractada pel Romea per fer de dama jove sota la direcció de Lleó Fontova, en companyia de Francesca Soler i la seva mare, amb qui estrena amb gran èxit La rosa blanca de Pitarra. L’any 1869 la trobem de gira per Espanya i actua durant tot el mes de setembre al Teatro Liceo Albacetense. Al 1874 treballa al Teatre Espanyol i estrena La caritat.

  Obra:
  Fonts orals:

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Fons Artís, capses 49-51.
  Fonts iconogràfiques:

  Fonts bibliogràfiques:

  Bernat i Durán, José (1924). «Apéndice. El teatro catalán». En: Díaz Escobar, Narciso. Historia del teatro español. Comediantes, escritores, curiosidades escénicas. Barcelona: Montaner i Simón, vol. II.

  Curet, Francesc (1967). Història del teatre català. Barcelona: Aedos.

  Julio, Teresa (en premsa). «Actrius». En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.

  La Vanguardia, febrer 1881-desembre 1915.

  Morell i Montardí, Carme (1995). El teatre de Serafí Pitarra. Barcelona: Publicacions Abadía de Montserrat.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Renaixença
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Teresa Julio Giménez
  Darrera modificació:2010-09-26 22:22:50