Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Anna Monner

Identificació:Actriu
Data de naixement:1850
Data de defunció:1914
Relacions familiars:Casada amb l'actor Enric Antiga.
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
  • Artesana_Artista
    actriu
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

La vida d'Anna Monner va estar sempre vinculada al món del teatre. Era filla de l’actor Agustí Monner; va néixer a Palma de Mallorca, quan els seus pares estaven de gira amb la companyia de Manuel Catalina, i es va casar amb el també actor Enric Antiga.

Comença a actuar quan era una noieta de dotze anys al Teatro Tirso de Barcelona fent els papers de dama jove. Al 1865 estrena al Teatre Principal Tal faràs, tal trobaràs de Vidal i Valenciano, i la temporada 1871-1872 treballa a l'Odeón, també de la ciutat comtal. Durant diversos anys apareix a les llistes d’actors del Gran Teatre del Liceu, i a la dècada dels 80 és contractada per la companyia d'Antoni Tutau i Carlota de Mena per treballar al Teatre Novetats, i uns anys més tard, passa al Tívoli quan els Tutau-Mena també ho fan.

A finals de 1888 entra a formar part del quadre d’actors del Teatre Romea i és contractada per fer els papers de dama característica. Allí inaugura la temporada 88-89 amb La bruixa de Frederic Soler, Pitarra, compartint cartell amb les populars actrius Mercè Abella i Caterina Fontova. En aquest teatre estrena, entre altres, diverses obres de Pitarra i Àngel Guimerà, com Tenorios! (1894) o La festa del blat (1896).

El 1903 contrau una paràlisi i es veu obligada a abandonar l'escena. Mor a casa seva el 1914.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), Fons Artís, capses 49-51.
Fonts iconogràfiques:
Font: http://www.teatreromeapropietat.cat/es/imagenes/fotos/galerias-de-imagenes/segle-xx-siglo-xx/anna-monner [Consulta: 23/02/2010].
Fonts bibliogràfiques:

Bernat i Durán, José (1924). «Apéndice. El teatro catalán».  En: Díaz  Escobar, Narciso. Historia del teatro español. Comediantes, escritores, curiosidades escénicas, vol. II, Barcelona: Montaner i Simón.

Julio, Teresa (en premsa). «Actrius». En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.

La Vanguardia. febrer 1881-desembre 1940.

Mas i Vives, Joan; Perelló Felani, Francesc (2003). Diccionari del teatre a les Illes Balears, vol I, Palma/Barcelona: Govern de les Illes Balears.

Morell i Montardí, Carme (1995). El teatre de Serafí Pitarra. Barcelona: Publicacions Abadía de Montserrat.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Renaixença
Vinculada a les entitats:
  • Companyia de Teatre Tutau-Mena
  • Teatre Romea (Barcelona)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Teresa Julio Giménez
Darrera modificació:2010-09-19 17:54:44